Kall nubbe, sill och små grodorna

Publicerad:
Uppdaterad:

Midsommar

Svenskare än så här kan din midsommar inte bli

1 av 3 | Foto: Börje Thuresson
Det klassiska midsommarbordet Porslin, bestick och skålar från Åhléns, skålar Sill och Potatis samt Sommar -servetter från Nordiska hem, glas, osthyvel och kniv från Duka. Kläder från Åhléns, H&M, Nygårdsanna, Murphy & Nye. Duk och keramikfat privata.

Magnus Ek är stjärnkrögare på Oaxens skärgårdskrog när han inte tränar svenska kocklands-laget.

Här listar han det han själv vill ha på sitt svenska midsommarbord.

– Sill och strömming förstås – matjessill hör ju sommaren till. Där väljer jag

Abbas ishavsmatjes för att den inte är så hård, utan mjuk och fin i köttet, säger Magnus.

– Senapssill eller senapsgravad strömming och så stekt inlagd strömming, särskilt härligt om man fångat den själv.

Vad mer?

Färskpotatis förstås.

Gräddfil och gräslök att ta själv av efter smak.

Ägghalvor med svensk kaviar är

inte så dumt.

Knäckebröd. Magnus föredrar ett hemgjort bröd, annars blir det Pyramidknäcke eller Vika, gärna sekunda som är lite bränt i kanterna.

Gärna också ett gott mjukt rågbröd, helst hembakat.

Några goda ostar behövs på midsommarbordet. Västerbotten, cheddar och en riktigt vällagrad prästost, om man lyckas få tag på det.

Jordgubbar i någon form. De färska är ju inte alltid färdiga till midsommar, eller så är de så snabbdrivna att de nästan inte smakar någonting. En jordgubbskompott däremot är aldrig fel.

Och så öl och snaps, självklart.

Ledin och Taube satsa på klassiker

Visor, rätt färger och dekorationer. Så här skapar du känslan på din traditionella midsommarfest.

Bäst på bordet när Helan går... och ölen som passar till

Aftonbladets dryckesexpert Göran Winbergh tipsar om årets favoriter till midsommarbordet.

Maten

Brännvinssill

Din stora guide till midsommar

Chatarina Sayah (sondag@aftonbladet.se)

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK