Rött eller vitt...i julklapp?

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Mat & Dryck

Aftonbladets vinexperter har valt de bästa novembervinerna

1 av 2 | Foto: LARS OTTOSSON

Om du tillhör den växande skara som köper julklappar på monopolet, så kan du komma en bra bit på väg redan i november. Priserna är lite högre än vanligt, men å andra sidan är det få av våra tips som kostar mer än cd-skivor och böcker. Egentligen är det för tidigt att börja bry sig om julen, men riktigt bra viner har en benägenhet att ta slut fort.

Oavsett om du ska skämma bort dig själv eller andra eller både och, så vill vi först berätta om några riktiga dyrgripar. 12431 I Capitelli 1999 på halvflaska för 124 kronor är syndigt sött vitt till alla glada sockergrisar. Veenwouden heter en vinfirma i Sydafrika som även tidigare imponerat på oss med sina stiliga viner.

Nu finns två nya årgångar att prova: 2089 Veenwouden Classic 1999 för 175 kronor och 2041 Veenwouden Merlot 1999 för 189 kronor. När vi ändå är inne på imponerande sydafrikanska viner, kan vi inte låta bli att nämna 12836 Boekenhoutskloof Syrah 1998 för 290 spänn.

Dyrt och knepigt att uttala, men så kraftfull att ingen lämnas oberörd. Kanske något att plocka fram när du och din allra käraste vill njuta på allvar.

Per Styregård

Anders Calissendorff

RÖTT:

Ny årgång

12520 Dão Primavera Reserva 1997, Portugal, 59 kr

Något för dig som gillar mogna viner i lite gammaldags stil. Enkelt och okomplicerat, men gott till fläskfilé med gräddig sås. Portugal är en pålitlig leverantör av bra och billiga viner. Kan det ha med billig arbetskraft att göra?

Ny årgång

22377 Teroldego Rotaliano 2000, Italien, 62 kr

Ett schysst vin av typen man alltid kan ha liggande hemma. Inget ”fancy” som kräver analys och eftertanke, bara ett bra rö’tjut att korka upp utan speciell anledning och när man ska käka wienerschnitzel.

Nyhet

6524 Subsol Carmenère 2000, Chile, 69 kr

Det här är godast till kalvlever med stekt lök och rosmarinstekt potatis. Viner gjorda på druvan carmenère brukar vara smakrika med mycket fruktighet. Subsol Carmenère är lättare och ljusare än vad vi förväntade oss, likväl är det ganska charmigt. Dessutom uppskattar vi att chilenska vinmakare vågar satsa på druvan som i princip är bortglömd i övriga världen.

Nyhet

32419 Allegro Ultima Montepulciano d’Abruzzo 2000, Italien , 70 kr

Surt och vresigt, men gör dig nog glad till wallenbergare på rådjursfärs med mycket ”trattisar”. Brukar du gilla vinerna det står Montepulciano d’Abruzzo på, är det här väl värt att prova. Jämför man med dem smakar det likadant, fast uppkäftigare och med ”extra allt”.

Nyhet

12717 Clos Mont-Blanc Cabernet Merlot 1999, Spanien, 86 kr

Det är inte bara namnet som klingar franskt, även smaken drar åt det hållet. Ett självklart och billigare alternativ till bordeauxviner av vardagskvalitet. Drick till en lagom mustig kalvragu eller pizza med rostad paprika och svamp.

Nyhet

6650 Alamos Malbec 1999, Argentina, 99 kr

Både välgjort och lättillgängligt. Går att dricka både långsamt och fort. Vi blev sugna på lamm kryddat med örter, särskilt timjan. Servera till bra argentinsk musik, helst Carlos Gardel eller Los Fabulosos Cadillacs.

Ny årgång

6383 Brown Brothers Shiraz 1999, Australien, 109 kr

Aussie-shiraz i det här prisläget brukar i normala fall vara riktiga smakbomber. Det här vinet övertygar emellertid inte med ”jävlaranamma” och omedelbar kraft, utan med nyansrikedom som gör det till en vinnare i längden. Väl värt sin tilltagna prislapp, särskilt om du häller upp det till en saltimbocca (salviakryddad kalvschnitzel med marsalasky och parmaskinka).

Nyhet

32420 Prima Mano Primitivo 1999, Italien, 149 kr

Smakar och doftar julkryddor, men är betydligt godare än glögg. Håll tassarna i styr till mellandagarna och servera till älgrulader med gräddsås. Enligt producenten använder han bara de bästa druvorna från bra år till sin lilla produktion av Prima Mano. Det finns ingen anledning att tro att han ljuger. Primitivo ger i allmänhet smakrika viner, men det är sällsynt att de är så här pass koncentrerade.

Nyhet

26541 Carmen Reserve Petite Sirah 1999, Chile , 153 kr

Ett vin att dricka stora klunkar av, men inte så många glas. Med superbärig smak, stor koncentration och hög alkoholhalt blir det helt enkelt för mycket efter ett tag. På goda grunder tror vi att vinet sitter i krysset till ett honungspenslat grillat ankbröst. Enkelt, gott och anspråkslöst. Det är också nåt för dig som är tidigt ute med julklapparna och har njutningslystna vänner. Vinet finns inte i stora mängder, så beställ snarast på närmaste bolag.

Nyhet

6 6443 Cape Mentelle Cabernet Merlot 1999, Australien 159 kr

Strålande “aussie” gjord på bordeauxdruvor. Verkar lite dyr vid första anblicken, men du får mycket mer för pengarna än om du lägger 159 spänn på en bordeaux. Köp nu och ge till nån inbiten vinfrankofil i julklapp. I december finns inga flaskor kvar.

VITT

Nyhet

6671 Viña Maipo Chardonnay, Chile, Bag-in-box 3 liter 199 kr

Enkelt och okomplicerat i en stil som vare sig retar eller upprör, men perfekt att ställa fram till lite ”fredagsmys” på kontoret.

Ny årgång

5914 Ruppertsberger Hofstück Riesling 1998, Tyskland 58 kr

När det gäller att göra lätta vita viner med sötma och läskliknande fruktighet står tyskarna i främsta ledet. Främst ett vin att dricka iskallt utan mat, men funkar även som ”brandsläckare” till riktigt hett kryddat käk om du tröttnat på öl.

Nyhet

12424 Armonia Verde 2000, Italien, 59 kr

Det här är det bästa ekologiskt odlade vin vi hittills provat i rimlig prisklass. Men det innebär inte särskilt mycket eftersom konkurrensen på det området är försumbar. Drick bara om krav-märkningen ger dig bättre nattsömn.

Ny årgång

7496 Jacob’s Creek Chardonnay 2001, Australien, 69 kr

Det här får du varken ståpäls eller aha-upplevelser av, men du får precis vad du betalar för och lite till. Producenten har stajlat till en chardonnay som ska passa alla och har lyckats ganska bra.

Nyhet

12226 Château de la Chesnaie Sur Lie 2000, Frankrike 72 kr

Helt fel säsong för pigga och fräscha viner. Helt rätt säsong, däremot, för ostron. Och till de ljuva molluskerna ska det vara muscadet, särskilt om man sörplar dem ”au naturelle”.

Ny årgång

16608 Palmeras Estate Chardonnay 1999, Chile, 76 kr

Viner som smakar så här (torrt och fruktigt med tydlig ekkrydda) görs med gott resultat över snart sagt hela världen. Varför ska man då prova det här? Tja, varför inte bara för att kunna säga att man druckit ett vin från vingården Genesis i dalen Casablanca.

Nyhet

6415 High Country Chardonnay 2000, Australien, 89 kr

Fullt ös och öppna spjäll från “Down under”. Inget för dig som uppskattar förfining och elegans. Med andra ord, betydligt närmare norra läktaren på Söderstadion än operahuset. Ska du dricka vitt vin till kött är det vin med så här mycket fatkaraktär som krävs.

Ny årgång

6406 Château Tahbilk Marsanne 1999, Australien, 90 kr

En del viner är trotjänare i bolagssortimentet för att vi köper av gammal vana. Andra viner hänger med för att man inte tröttnar och för att de passar i alla sammanhang, lite som ett glatt leende och ett fast handslag.

Nyhet

5773 Chablis 2000 William Pinon, Frankrike, 99 kr

I Bourgogne är bönderna väl medvetna om sitt goda rykte och därför extremt duktiga på att salta notan. I det här fallet får du dock vad du betalar för. Vinet är fruktigare och med mer generös sötma än många andra viner från Chablis, vilket i vår bok är ett plus. Extra stilpoäng även för etiketten som känns allt annat än stelbent traditionell. Kan någon tala om för oss var bilden är tagen? För varje rätt svar dricker vi en flaska till.

Nyhet

12423 Gini Soave Classico Superiore 2000, Italien 99 kr

Vinerna från byn Soave är oftast lättsamma och billiga – viner att dricka iskalla heta sommardagar. Men vi tycker att den här är så pigg, fräsch och välgjord att det höga priset åtminstone är hyggligt motiverat. Att det är en glimrande aperitif och fantastiskt till en vällagrad parmesan gör också att man inte känner sig rånad.

Publicerad: