TV4-profilen: ”Är min favorit-rätt”

Av: Madeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Dags för surströmmings-premiär – så ska du äta din surströmming enligt profilen: ”Vill rensa själv”

1 av 2 | Foto: TV4-profilen Johan Edlund älskar surströmming och missar inte surströmmingspremiären.

Tredje torsdagen i augusti innebär surströmmingspremiär.

En som älskar den omtalade fisken är den välkända TV4-profilen Johan Edlund.

– Det är min favorit-rätt, alla kategorier, säger han.

Nu är det dags att öppna surströmmingsburkarna och avnjuta fisken tillsammans med sina favorit-tillbehör.

En som inte missar den här dagen är TV4-profilen Johan Edlund som verkligen älskar surströmming.

– Det är min favorit-rätt, alla kategorier. Det är helt överlägset, det är nästan lite svårt att förklara. Det är supergott, berättar han.

– Det är ett måste att äta surströmming en gång per år. Så idag är en stor dag. Det blir surströmming-premiär på Sturehof på deras uteservering. De har surströmmings-sittning en gång per år. Har du en gång gått dit så har du kvar ditt bord tills du avsäger det. Så jag har haft det bordet i rätt så många år, säger han.

Blir det surströmming bara en gång eller äter du det hela året?

– Det blir ett par gånger per år. Nu har jag ingen i familjen som är speciellt intresserad av att äta surtrömming, men ett par gånger om året blir det. Framförallt under sommar-månaderna då man kan sitta ute. Det är svårare att äta inne eftersom doften sätter sig i möbler och inredning och  så.

Hur kommer det sig att du gillar surströmming så mycket?

– Jag är ju uppväxt i Norrland och vi har surströmmings-tillverkare både norr och söder om oss. Min mamma gillar surströmming så jag blev invigd av henne när jag var liten. Jag har aldrig ogillat det. Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag var nog kanske 10 år när jag testade för första gången, sedan var jag fast.

Vad säger du om lukten?

– Den är ju fantastisk. Det är lite av tjusningen, att det ska lukta. När man öppnar burken och får doften i näsborrarna, det är också en stor del av surströmmingen. Att det luktar som det gör.

Hur äter du din surströmming?

– Jag äter färsk mandelpotatis, surströmming, rödlök, och sedan har jag ett hårt tunnbröd som jag smörar. Jag lägger dit potatis, surströmmingen och rödlöken och viker ihop. Det är favorit-sättet att äta.

Finns det några misstag man kan göra?

– Alla gör som de vill, men jag blandar inte in crème fraiche eller gräddfil. Jag tycker det dödar smaken lite. Jag vill ha så få tillbehör som möjligt. Och jag har inga tomater på. Jag gillar även att rensa fisken själv, det känns bättre att vara med från starten.

Vad dricker du till?

– Jag vill helst inte ha alkohol till då det tar bort lite av smaken. Men en kall öl kan man ha.

Vad säger du till dem som hatar surströmming?

– Smaken är som baken. Antingen gillar man det eller gör man det inte. Det finns inget mellanläge. Man ska testa i alla fall. Det kan smaka gott, även om det luktar illa. Jag tycker man ska våga utmana sig och testa. Sedan kanske man inte gillar det. Och gillar man det så blir man rätt fast.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK