Guiden: Tre goda alkoholfria drycker

Vinexperten tipsar dig om tre favoriter

Har du svårt att hitta god alkoholfri dryck till maten?

Här tipsar Elke Jung, sommelier och skribent på Vinbanken, om tre goda drycker och maten som du kan äta till.

– Alkoholfria viner har en tendens att vara sötare så mitt tips är att maten som du äter till vinet ska ha sötma i sig, säger hon.

Svenskarnas intresse för att dricka alkoholfritt har ökat de senaste åren. Siffror från Systembolaget ifjol visar att försäljningen av alkoholfri dryck ökade med 11,9 procent.

Elke Jung, sommelier och skribent på Vinbanken, välkomnar det ökade intresset för att dricka alkoholfritt.

– Jag tycker det är trevligt, det är inte lika skuldbelagt längre att dricka alkoholfritt. Konsumenterna har blivit mer hälsomedvetna. Du behöver inte längre säga att du är gravid eller kör bil. Utan du kan säga att jag vill inte dricka alkohol, jag vill ha alkoholfritt. De som är unga idag måste inte dricka alkohol. Det är en skön utveckling, säger hon.

”Trevligt med svenska produkter”

Själv väljer hon gärna att dricka äppelmust till maten. Och det passar till mycket.

– Den tycker jag ger mer smaksmässigt. Idag finns det flera varianter på olika muster. Sedan är det roligt och trevligt att det är svenska produkter .

– Kiviks Skepparp äppelmust är jättefin och har mycket bra råvaror. Producenten har listat vilken typ av äpplen det är i musten. Bara det är härligt att veta som konsument.

Rött och vitt vintips

Bland de vita alkoholfria vinerna väljer hon att tipsa som Natureo (Nr 1912).

– Smaken är druvig, lätt blommig och med drag av päron fläder och citrus, berättar hon.

Hennes röda tips är Rawson's Retreat (Nr 1929).

– Den smakar mycket blåbär och lakrits. Det här vinet passar perfekt om du vill ha ett glas vin när du sitter i soffan.

Maten som passar till

Men vad ska man äta till? Elke Jung har några tips.

– Alkoholfria viner har en tendens att vara sötare än de med alkohol i, så mitt tips är att maten som du äter till vinet ska ha sötma i sig.

– Till ett vitt vin passar det bra med mat som har asiatisk drag. Till det röda vinet behöver du kanske ha någon gelé till köttet eller en gräddstuvning. Har du en maträtt som är ren i smaken så passar inte de här alkoholfria vinerna. Då passar i så fall äppelmust bättre, som är torrare och krispigare.

Hon skulle vilja se fler alkoholfria viner som inte är så söta.

– Jag skulle vilja att vinindustrin tar lite större ansvar. Just nu är det ett problem att många alkoholfria viner blir så söta. Det är inte heller bra för hälsan, om det är så att du väljer bort alkohol av hälsoskäl.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN