Njut av ljuvlig choklad
Kladdiga kakor, sega brownies eller en liten tryffel
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-02
Ingenting smälter så bra på tungan som lite choklad.
Recept och bilder ur boken "Choklad" av Elisabeth Johansson och Susanna Blåvarg (Natur & Kultur).
Lyxiga chokladbollar
Cirka 30 stycken
Du behöver:
75 g smör, rumstempererat
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 dl havregryn, ekologiska eller fiberhavregryn
2 msk kakao
3 msk kallt starkt kaffe
GARNERING:
50 g mörk choklad
1,5 dl riven kokos, pärlsocker eller strössel
Gör så här:
1. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.
2. Rör i havregryn, kakao och kaffe. Låt smeten stå en stund så att den stelnar lite, då går det lättare att forma bollar.
3. Forma runda bollar.
4. Smält chokladen i mikro eller vattenbad. Ta lite choklad i handflatan och rulla bollarna i choklad. Vänd sedan runt dem i kokos, pärlsocker eller strössel.
Chokladbrownies
Cirka 25 bitar
Du behöver:
125 g mörk choklad, 64 %
100 g smör, rumstempererat
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
75 g mörk choklad, 70 %
100 g valnötter, grovt hackade
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält den 64-procentiga chokladen på låg effekt i mikron.
3. Rör ihop smör och socker.
4. Vispa äggen i en separat bunke.
5. Arbeta in de uppvispade äggen i smeten lite i taget och sedan den smälta chokladen.
5. Sikta kakaon, vaniljsockret och mjölet i en bunke och vänd ner i smeten.
6. Hacka den mörka chokladen grovt och vänd i den och valnötterna i smeten.
7. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en fyrkantig form, 24x24 cm, och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i bitar.
Chokladsås
Du behöver:
2 dl mellangrädde
130 g mörk choklad
20 g smör
Gör så här:
1. Koka grädden i ett par minuter.
2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll på den varma grädden och rör till en jämn sås. Rör i smöret i såsen och servera såsen ljummen.
Choklad- och kokostårta
12 bitar
Du behöver:
BOTTEN:
4 dl kokos
0,5 dl socker
0,5 dl farinsocker
0,5 dl sirap
1 msk kakao
1 msk vetemjöl
1 msk smält smör
4 ägg
1 lime, finrivet skal
TRYFFELTOPP:
275 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
2,5 dl grädde
1 msk honung
1 msk smör
2 msk kokos, rosta i en torr stekpanna
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Klipp ut ett runt papper av bakplåtspapper och lägg det i botten av formen.
3. Blanda alla ingredienser till botten, häll smeten i formen, jämna till ytan och sätt in formen i mitten av ugnen i 12 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
4. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
5. Koka upp grädde och honung. Tillsätt smör och häll den varma blandningen över chokladen. Rör till en jämn tryffel.
6. Häll tryffeln över kakan och strö över rostad kokos. Låt kakan stå kallt över natten.
7. Garnera med körsbär.
Lakrits- och chokladtryffel
Lakritsgranulat finns på Panduro, eller så kan man krossa Turkisk peppar eller Lakrisal i en mortel och använda det. Pralinskal kan man köpa färdiga i chokladbutiker.
Cirka 35 stycken
Du behöver:
TRYFFELSMET:
200 g vit choklad
25 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
0,5 msk lakritsgranulat
1 tsk glykos eller honung
35 mörka, runda tryffelskal
LAKRITSSOCKER:
0,5 dl strösocker
1 msk lakritsgranulat
GARNERING:
Cirka 15–200 g mörk choklad
Gör så här:
1. Hacka chokladen till tryffelsmeten och lägg den i en bunke.
2. Koka upp grädde, lakritsgranulat och glykos. Häll den varma blandningen över chokladen och rör till en jämn smet.
3. Häll smeten i en engångsspritspåse och låt svalna.
4. Fyll tryffelskalen med tryffelsmeten.
5. Blanda socker och lakritsgranulat.
6. Finhacka chokladen och värm hälften av hacket till 50 grader. Rör i resten. Rör tills temperaturen sjunkit till 27–28 grader. Värm sedan upp chokladen till arbetstemperatur: 31–32 grader.
7. Rulla tryfflarna i chokladen och sedan direkt i lakritssockret.
Om man vill göra tryfflarna utan tryffelskal så ökas den mörka chokladen med 50 g. Låt då tryffelsmeten stå i kylen över natten. Forma till bollar och rulla i choklad och lakritssocker.