Julens godaste köttbullar

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Bästa köttbullarna, enligt kocken Niklas Ekstedt.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

”Ingen jul utan köttbullar! Grovkornig senap, mörk sirap och en aning krydddpeppar gör de här till favoriter”, säger kocken Niklas Ekstedt.

Niklas Ekstedts recept på julens bästa köttbullar

6 bufféportioner

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs

  • 3⁄4 dl ströbröd

  • 1⁄2 dl vatten

  • 1⁄2 dl standardmjölk

  • 1 1⁄4tsksalt

  • 1⁄2 gullök, hackadoch mjukstekt i smör

  • 1 ägg

  • 1 krm mald vitpeppar

  • 1 krm mald kryddpeppar

  • 1 msk grovkornig senap

  • 1⁄2 dl mörksirap

  • smör att steka i

Gör så här:

  1. Lägg ströbröd, vatten och mjölk i en bunke och låt svälla 10 minuter. Blanda köttfärs med salt. Tillsätt löken, ströbrödsblandningen och ägg samt kryddor, senap och sirap och blanda väl.

  2. Gör ett stekprov för att kontrollera kryddning och konsistens, justera vid behov.

  3. Forma bollarna och stek gyllene i smör.

Recept ur boken ”Niklas Jul” (Triumf förlag), Foto: Heléne Pe, Wolfgang Kleinschmidt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul