Höga fjäll och vita dukar

MAT & DRYCK

Det är inte bara hälsosamt och stärkande i fjällen

Foto: Fruktsoppa och hembakt är perfekt att ha med på turen. Kocken Johan Nilsson är på kort gästspel i köket, men Ulla Jansson har drivit Blåhammaren i över 15 år tillsammans med maken Rune.

Du kan äta fantastisk mat också. Häng med på vild fjällgourmet med älg, rönnbär och röding.

Tur att Mio, 2 och lilla­syster Alva, 6 månader sitter i tajta selar på mamma Therese och pappa Stefan. Det blåser nämligen halv storm uppe på Blåhammaren, 1?086 meter upp i Jämtlandsfjällen.

Mat & Vins ätande reporter står dock stadigt, fulltankad med den middag Ulla Jansson och Johan Nilsson serverade i går.

Mättande rätter

Varje dag under säsongen står en rejäl buffé upp-dukad i fjällstationens matsal.

– Det är ingen idé att köra med något finlir, maten måste vara mättande. Samtidigt får det inte vara för bastanta rätter. Vi vill ju att gästerna ska orka smaka på allt, säger Ulla.

Med ryggsäcken full av recept avmarscherar Expedition fjällgourmet mot nästa station, Storulvån, vid bergets fot. Kocken Johan är vår guide och som rutinerad friluftsmänniska ser han till att solen tittar fram efter några kilometer. Nedfärden blir som en promenad i parken.

Lyxkrog på fjället

Och tänk, vid stigens slut ligger en lyxkrog. Där Blåhammaren satsar på att fylla utmattade vandrares batterier kan Jens Hornestedt och Mattias Grapenfelt i Storulvåns kök ägna sig mer åt finesser. Det går bilväg fram till stationen så här äter också ”söndagsvandrare” och det finns helt andra möjligheter att få fram råvaror.

– Vi försöker hitta så mycket som möjligt lokalt, säger Mattias. Det blir lite dyrare och leveranserna är osäkrare men det är det värt. Nu vet vi precis vad vi serverar och det är roligt att kunna berätta för gästerna om Jonas som äger renarna eller om Raftsjöhöjdens gårdsmejeri som gjort osten.

Alla recept:

Vilken är din bästa mat-upplevelse på vandring?