Tv-kocken Niklas bästa vardagsrätter

MAT & DRYCK

"Efter jobbet vill man ha rejält krubb"

Även superkockar irrar omkring i affären och letar middagsmat. Men till skillnad från oss andra hittar de på något i stället för att ta det gamla vanliga.Här är tv-kocken Niklas Ekstedts bästa vardagsrätter.

– Ska vi laga något?

Niklas Ekstedt drar på sig gympadojorna och kliver ut ur villan där han bor i Viken utanför Helsingborg.

Vi ska ta bilder på honom hemma i köket och det blir ju bättre om han har lite råvaror att arbeta med. Dessutom är vi hungriga.

Lagar helst enkel mat

Vi traskar ner till den lokala livsaffären ”Per i Viken”. Den är verkligen jätteliten men Niklas plockar raskt ihop en famn matnyttigheter.

– Vi tar lite grönsaker, va? De börjar bli fina nu.

Kyckling och fetaost slinker också med och på två röda är shoppandet avklarat och Mat-Tinas efterträdare småpratar sig tillbaka genom byn.

Men drabbas du någonsin av vardagsmatlagning, är det inte bara att ta med sig några folieformar med läckerheter från restaurangen?

– Nej, det är så tillkrånglad mat. Efter jobbet är man inte sugen på ”Getostterrine, spräckt med ankfett och serverad med hasselnötspulver”. Man vill ha rejält krubb och då brukar det bli något sånt här, säger han.

Ingen potatis?

– Det är ingen medveten tanke men det blir ofta att jag äter mycket grönsaker och någon köttbit. Lite GI, sådär. Men det beror mest på att jag tycker att man mår bättre efteråt.

Mat som gör gott

I nya kokboken ”Niklas mitt i veckan” finns rätter som vi alla klarar av hemma. Ett urval av recepten hittar du här bredvid.

– Jag ville göra en schyst vardagskokbok. Min ambition är inte att få ner övervikten i hela världen eller att frälsa oss från kriminalitet, utan bara att bjuda på gott käk, nyttig mat som du mår bra av efteråt.

Recept för 5 middagar

Lagar mat i tv

Läs mer:

Jon Hansson