Äntligen är det dags att grilla

Foto: Elvira Pihl
Bjud på en härlig grillbuffé.

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Passa på att grilla det är både enkelt och roligt.
Bjud hem dina vänner på en trevlig grillbuffé.
Vi har bästa recepten på kött, såser och sallader.

1 av 4 | Foto: Elvira Pihl
Grillad lax

Grillkvällar är ett utmärkt tillfälle att umgås medan man lagar mat. Alla kan samlas med fördrinken runt grillen i kvällssolen och umgås tills det är dags att äta. Grillat är perfekt när du vill laga lite av varje och duka upp en grillbuffé där det finns något som alla grillar. Du behöver inte köpa några mängder, en kycklingfilé, några goda korvar och en lite större köttbit räcker gott till fyra personer. Skär upp allt i bitar och servera så kan alla smaka lite av varje.

Var spontan

Det är alltid trevligt att kunna vara spontan. Du behöver inte marinera köttet i flera timmar och göra olika glazer för att det ska bli riktigt bra. Du kommer långt på salt och peppar och en grillad citron. Var noga med att salta och peppra köttet när du skurit upp det i skivor eller bitar så att du får fin smak i varje tugga.

Satsa på att göra smakrika såser och sallader så får du garanterat en fantastisk grillmiddag. Grillade grönsaker blir gott i såser och röror, prova dig fram och hitta dina egna nya favoriter.

Grilla desserten

Grillad frukt får ofta en härlig sötma när de hamnar på grillen och är ett roligt sätt att tillaga dessert på som dessutom imponerar på gästerna. Servera frukten med härliga enkla tillbehör på ett stort fat så har du en lättlagad och snygg efterrätt - som blir det perfekt avslutet på en trevlig kväll.

Tips!

Det är inte svårt att grilla men ibland kan man behöva lite hjälp på traven för att lyckas. Här är några välbehövliga tips för dig som är en ovan grillare.

  • Lägg grillkol eller briketter på halva delen av grillen för att ha en sida med direkt värme och en med indirekt värme. Kolsidan använder du för att få färg på maten och på andra sidan låter du maten laga klart.

  • Använd locket när du exempelvis lagar hel kyckling, då fungerar grillen som en ugn.

  • Det ska inte brinna med lågor från kolen eller briketterna. Vänta tills det blir riktigt varmt och låt kolen glöda och bli grå innan du börjar. Det kan ta uppemot 40 minuter.

  • Se till att gallret är ordentligt rent och varmt så att du får ett fint mönster och så att maten inte fastnar. Detta är särskilt viktigt när du grillar fisk.

  • Ett vanligt misstag är att grilla köttet eller fisken för länge, då blir det torrt och tråkigt. Använd en termometer så vet du när det är klart.

  • Se till att det inte droppar olja eller marinad ner på glöden, då börjar det brinna och köttet riskerar att brännas och få en besk smak.

Här är våra bästa recept till grillen

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept