Julköttbullar, lite mindre, men krispiga munsbitar.

Foto: SIMON BAJADA

Veganska köttbullar

3,7 (19 röster)

Matsmarta onsdag

I en julköttbulle ska det vara kryddpeppar och gärna dijonsenap för extra kick. Jag brukar försöka göra mina julköttbullar mindre än vanligt och steka dem riktigt hårt, så att de blir som en krispig liten munsbit. Dessa är tänkta att ätas som en del av en buffé, gärna tillsammans med rödbetssallad och någon kålsort, berättar matbloggaren Gustav ”Jävligt gott” Johansson.

Jag gör oftast köttbullarna av formbar vegofärs, men om du vill variera dig lite så kan du byta ut vegofärsen i det här receptet mot 4 burkar avrunna svarta bönor, 2 dl havregryn, 2 dl havregrädde och 4 msk potatismjöl som du blandar ihop, mosar och kryddar som nedan. Det är också supersmarrigt!

Recept från kokboken ”Vegansk husmanskost”, av Gustav Johansson, Bonnier fakta.

Veganska julköttbullar

  • Ingredienser

  • 850 g vegofärs kfp, formbar
  • 2 lökar, gula
  • 2 msk kinesisk soja, mörk
  • 2 msk brynt schalottenlöksfond, eller annan grönsaksfond
  • 1.5 msk mald kryddpeppar
  • 2 msk dijonsenap
  • krm salt och peppar
  • msk växtbaserat smör, eller rapsolja för stekning

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Jävligt gott-bloggarens goda rödbetssallad

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Veganska recept

MER OM GODARE

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde