Julköttbullar, lite mindre, men krispiga munsbitar.
Julköttbullar, lite mindre, men krispiga munsbitar.

Veganska köttbullar

3,7 (19 röster)

Matsmarta onsdag

Julköttbullar ska gärna innehålla kryddpeppar och dijonsenap för extra kick.

– Jag brukar göra dem mindre än vanligt och steka dem riktigt hårt, så att de blir som en krispig liten munsbit, säger vegoproffset Gustav Johansson.

  • Gustav tipsar! Jag brukar försöka göra mina julköttbullar mindre än vanligt och steka dem riktigt hårt, så att de blir som en krispig liten munsbit. Jag gör oftast köttbullarna av formbar vegofärs, men om du vill variera dig lite så kan du byta ut vegofärsen i det här receptet mot 4 burkar avrunna svarta bönor, 2 dl havregryn, 2 dl havregrädde och 4 msk potatismjöl som du blandar ihop, mosar och kryddar som nedan. Det är också supersmarrigt!

Veganska julköttbullar

  • Ingredienser

  • 850 g vegofärs kfp, formbar
  • 2 lökar, gula
  • 2 msk kinesisk soja, mörk
  • 2 msk brynt schalottenlöksfond, eller annan grönsaksfond
  • 1.5 msk mald kryddpeppar
  • 2 msk dijonsenap
  • salt och peppar
  • växtbaserat smör, eller rapsolja för stekning

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Jävligt gott-bloggarens goda rödbetssallad

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Veganska recept

Julmat

MER OM GODARE

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Så fixar du det vegetariska julbordet

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Vegansk pannbiff med lök

Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”Bättre än de med kött”

Vegansk burgare med en ”jävligt god dressing”

45 min

Veganskt mat – direkt på grillen

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

1 h

Laga helgrön helgmat i år

Matiga mackor till middag

Veganska köttbullar med gräddig sås

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Shakshuka med vegansk äggröra

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet

Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok

”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

Magisk smashburgare

1 h