Så har du aldrig använt potatisskalaren förut

Årets kock-finalisten Marcus Bremdal visar i videoklippet

Svensk husmanskost håller på att glömmas bort.

Det säger Årets kock-finalisten Marcus Bremdal, 36.

– Jag vill att klassiskt svenska rätter ska komma tillbaka och bli hippa igen, säger han.

Hela Marcus Bremdals liv kretsar kring matlagning. Han vaknar med tanken att få laga mat, och somnar med samma tanke. Under dagarna fokuserar han främst på klassisk svensk husmanskost och lagar allt från kåldolmar och kroppkakor till blodpudding.

– Vår husmanskost är väldigt härlig och god. Den kan se enkel ut när det kommer på en tallrik, men är ofta ganska tekniskt att tillaga.

Tyvärr håller de klassiska rätterna på att glömmas bort, tillägger han.

– Många kockar i min generation tar inte vara på arvet. Det vill jag ändra på och göra klassiska svenska rätter hippa igen, säger han.

  • I videoklippet slår du ett slag för potatisskalaren, varför då?

– Potatisskalaren är ett redskap som de flesta redan har i hemmet, och som man kan använda till så många andra saker än att bara skala rotfrukter med.

  • Som vadå?

– Den är perfekt till att exempelvis strimla kål, du får perfekt tunna skivor till skillnad från kniven. Om du vänder på skalaren är den ett perfekt redskap för att gröpa ur en chili.

  • Hur känns det att vara finalist i Årets kock?

– Det känns fantastiskt, det är en dröm som gått i uppfyllelse. Jag har velat vara med i många år men aldrig haft tiden. I år har vi haft mindre att göra på jobbet i och med corona, så nu fanns tiden.

  • Hur förbereder du dig?

– I finalen kommer vi att få en kanin var som vi ska laga en kall och en varm rätt av, totalt 12 portioner. Jag lägger ner otroligt mycket tid på att labba och lagar kanin nästan varje dag för att öva, säger han.

  • Kommer du att vinna?

– Ja, det är det enda jag har i huvudet. Att få vinna skulle betyda väldigt mycket för mig. Jag tillhör ju de äldre i tävlingen så jag hoppas att rutinen och min tävlingserfarenhet lönar sig.

-

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

 

Publisert:

LÄS VIDARE