Så väljer du goda viner till påskmaten

Reporter: Aftonbladet

Publicerad:
Monica Åhlund är sommelier och VD på Vinguiden.
Foto: Angelica Söderberg
Monica Åhlund är sommelier och VD på Vinguiden.

Till påsk vill vi frossa i ägg, sill och lax, smörja kråset med lamm och avsluta kalaset med en smaskig tårta.
Men vad ska man dricka till?
Här tipsar sommelier Monica Åhlund om påskens goda viner.

Utmaningen i detta är att vi har många olika smaker att ta hänsyn till om vi skall välja ett enda vin till vår buffé. Av just den anledningen kommer vi inte undan med att välja bara ett vin som passar till allt (som ölen och snapsen faktiskt gör), utan här behöver vi flera alternativ att välja mellan beroende på vad vi väljer för stunden att spetsa på gaffeln.

Ett roligt sätt att få det bästa av allt är att härma restaurangernas smakmenyer och vinpaket. Erbjud gästerna olika viner att alternera med beroende på vad som hamnat på gaffeln.

Servera vinerna i mindre glas och häll i endast en liten mängd 5-6 cl i varje glas (det går ju alltid att fylla på om något glas tar slut). 

Till fördrink tycker jag dock att man kan få nöja sig med ett glas. Här kommer ett par förslag på trevliga bubblande viner som kan få inleda er buffé.

Fördrink

 • VITT: Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva, 2015. Art nr 7470, 109 kr. Fruktigt mousserande vin med inslag av citrus, päron, äpple, smör, nötter i balanserad stil med medellång eftersmak i mycket drickvänlig stil.

 • ROSE: Baglietti Rosé No. 7. Art nr 76873, 99 kr Mousserande vin med toner av jordgubbar, frisk med inslag av hallon, röda bär, liten fruktsötma, inslag av citrus, grape, lime.

Låt oss hugga in på vår buffé!

Vin till gravad lax och sill

Vita viner till gravad lax och sill.
 • Karaktär i maten: Sötma, sälta, syra, örter, fethet 

En gravad lax kräver sin hovmästarsås. I sås och fisk hittar vi sälta, sötma, syra och örtighet, samma smaker man ofta finner i sillinläggningar. Skall man kombinera dessa rätter med vin behöver vinet ha en hög friskhet men samtidigt vara fruktigt och gärna ha en liten restsötma som matchar med det söta i maten som annars kommer att få vinet att upplevas som surt.

 • Kung Fu Girl Riesling, 2018. Art nr 2690, 139 kr. Friskt vin med rik fruktighet med toner av mineral, citrus, äpplen i bra balanserad stil med viss elegans.

 • Dr L Riesling, 2018. Art nr 7218, 89 kr. Aningen spritsig, frisk med typiska inslag av citrus, aningen sötaktig med blommiga toner, inslag av gummi, aprikos och en liten mineral ton i klassiskt avslut.

Vin till ägghalvor med skagenröra, inkokt lax 

Vita viner till skagenröra och inkokt lax.
 • Karaktär i maten: Sälta, sötma, örter, fethet 

Vin och ägg behöver en så kallad smakbrygga för att kunna vara goda tillsammans. I detta fall har jag valt skagenröra där majonnäsen får agera brygga. Den feta laxen kräver ett vin med hög syra då syran får oss att uppleva fetman som lättare. Här kommer ett par härliga förslag i olika prisklasser.

 • Muscadet Sèvre et Maine sur lie, 2018. Art nr 2275, 85 kr. Aningen spritsig, ren, klar med påtaglig frisk ton, gröna äpplen, gula äpplen, balanserad.

 • Chablis Premier Cru Les Lys Albert Bichot, 2017. Art nr 78145, 289 kr. Medelfyllig, frisk, äppeltoner, citrus, lime med aningen nötiga inslag, liten fruktsötma, aprikos, pepprig, stenfruktig i druvtypisk stil med fin balans och stålig ton.

Vin till lammkotletter på grillen 

Röda viner till grillade, kryddiga lammkotletter.
 • Karaktär i maten: Sälta, kryddor, rökighet.

Jag väljer i år att inviga grillsäsongen med att grilla mina lammkotletter till påskbuffén. Här kommer ett tips på ett par kryddiga viner med härlig matvänlig syra som kan matcha de kryddiga och rökiga tonerna från lammet.

 • Côtes-du-Rhône, 2016. Art nr 2011, 129 kr. Liten pepprig ton, torrt med viss syra, liten strävhet och mycket fruktiga toner med utvecklad ton.

 • Château de Seguin Cuvée Prestige, 2016. Art nr 3570, 159 kr. Fruktigt vin med inslag av blåbär, svarta vinbär, frukt, liten svartpepprig ton, fin mineral ton, inslag av järn, pigg fruktsyra med viss längd där strävheten dominerar.

Monica Åhlund är sommelier och VD på Vinguiden.com

.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN