Glutenfria snabba muffins till frukost

Muffins med havre och durra

Foto: Lennart Weibull
Muffins till frukost – enkelt och gott.
MAT & DRYCK

Varför inte överraska med muffins till frukost?
Med bak­pulver i stället för jäst går de här muffinsen dessutom snabbt att baka.

Frukostmuffins med havre och durra

Ca 30 plättar

  • 1 förp kokta vita bönor (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

  • 6 dl filmjölk(3%)

  • 4 dl havregryn (140g)

  • 2 dl durramjöl (100g)

  • 4 msk fiberhusk

  • 4 tsk bakpulver

  • 2 tsk salt

  • 100 g kallt smör

  • havregryn att strö över

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Häll av spadet, skölj och låt bönorna rinna av väl.

  3. Mixa bönorna släta med filmjölken.

  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret i bitar och nyp ihop till en smulig deg. Rör ner bönfilen, vispa snabbt ihop till en lös deg.

  5. Låt degen svälla cirka 5 minuter.

  6. Forma till 30 bullar och lägg dem i små muffinsformar eller direkt på två bakplåtspappersklädda plåtar. Strö över lite havregryn.

  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler.

Tips!

  • Forma frallorna till avlånga längder när de bakas ut i stället. Strö sesamfrön över. Perfekta snabba korvbröd.

Recept ur boken ”Baka med bönor” av Lina Wallentinson och Lennart Weibull (foto) Bonnier fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM