Så enkelt gör du egen marsipan

Egen marsipan att göra ditt julgodis med

Foto: TT/Thinkstock
Hemgjord marsipan till julgrisarna.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Marsinpanpyssel med barnen tillhör de roligaste aktiviteterna runt jul. Förutom den klassiska marsipangrisen kan det bli de mest fantasifulla skapelser som rymdskepp, ormar och läskiga monster. Men visste du att det är väldigt enkelt att göra egen marsipan. Med skalade mandlar och en bra matberedare är den klar på ett kick.

Marsipan

Cirka 3 dl

Ingredienser

  • 200 gram sötmandel

  • 2,5 dl socker

  • 1 st äggvita

  • 1,5 msk kallt vatten

  • 3,5 dl florsocker

  • karamellfärg

Foto: Thinkstock
Ju mer mandel desto finare marsipan.

Gör så här:

  1. Skålla och skala sötmandeln. Låt den torka helt på hushållspapper, helst över natten.

  2. Kör mandlarna i en matberedare. Häll i sockret och mixa till ett fint pulver.

  3. Tillsätt äggvita och 1 matsked vattnet, kör tills det blir en kompakt deg.

  4. Häll i lite av florsockret i taget och tillsätt mer vatten om marsipanen blir för torr.

  5. Dela i bitar och färga med hushållsfärg. Känns marsipanen torr droppar du på lite vatten så blir den mjuk och smidig igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julgodis

Pyssel

Julmat

Jul