Bearnaisesås – tricket som gör den perfekt

4,1 (89 röster)

Så lyckas du med bearnaisesåsen – smarta tricket

Av: 

Nina Kindbro

Bearnaisesås – kungen av såser.
Bearnaisesås – kungen av såser.

Recept

Bearnaisesås är mångas favorit till många maträtter. Nu är det dags att ge sig på att göra hemmagjord bearnaisesås. Svårt kanske du tänker, men det finns ett trick som gör den helt perfekt. Använd en mixerstav i stället för visp så blir beasåsen hög och fluffig.

Bearnaisesås

Antal: 4 portioner Förberedelse: 15 min  Tillagning: 15 min 

Ingredienser:

  • 0,5 schalottenlök
  • 4 vitpepparkorn
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 150 gram smör
  • 2 normalstora äggulor eller 3 mindre äggulor
  • 1 krm salt
  • 2 tsk torkad dragon eller 3 msk färsk finhackad dragon
  • 0,5 dl finhackad persilja

Gör så här:

  1. Ta fram alla ingredienser så de blir rumsvarma.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken
  3. Krossa vitpepparkorn i en mortel.
  4. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull och låt koka ner till hälften. Låt svalna.
  5. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Låt det svalna till runt 40–50 grader.
  6. Sila över vinägern i en hög mixerskål. Ställ mixerskålen på en disktrasa så åker den inte omkring.
  7. Tillsätt äggulorna till den rumsvarma vinägern. Mixa så det blir fluffigt och pösigt.
  8. Häll i smöret, lite i taget, mixa hela tiden, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Det är mest kritiskt i början, efter hand kan du öka på strålen av smör.
  9. Krydda med salt, dragon och hackad persilja.
  10. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt.

Tips:

  • Testa olika varianter av vinäger – balsamvinäger, rödvinsvinäger eller sherryvinäger.
  • Gillar du brynt smör ska du absolut testa att använda det till din bearnaisesås.
Publisert:

LÄS VIDARE

Såskurs del 2: Bearnaise

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Tillbehör mat

Husmanskost

Sveriges mästerkock

MER OM GODARE

Så blir färskpotatis ännu godare

Svampomelett med spenat

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Härlig husmanskost

Så får du tomaterna att smaka mer

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Moussetårta av hallon och choklad på brownie

Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Mormor Margits midsommartårta

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Festligare fika med ljuvliga cupcakes

Rabarber passar både till sött och salt

Pasta med kassler och svamp

Bjud på juliga tapas på långhelgens fester

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Veganska köttbullar med gräddig sås

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs