Nu är det julöl igen

Publicerad:
Uppdaterad:
Ho, ho, ho! Julölen är här och det måste båda firas och provsmakas förstås.
Ho, ho, ho! Julölen är här och det måste båda firas och provsmakas förstås.

Granen och Weise står för dörren, så glöm din vanliga Norrlands, Pripps eller Millennium – det är dags för de spännande julölen! Aftonbladets Göran Winbergh räddar dig igenom årets julölsdjungel.

 Aldrig är vi så öppna för annorlunda ölintryck som nu till jul. För en sak har de gemensamt, de tre miljoner flaskorna julöl som vi häller i oss: de smakar inte som våra vardagliga fredagsöl. De är mörkare, aningen sötare, något beskare och ibland mycket starkare.

Och så här har det varit över tusen år. Redan när de stolta vikingarna höll sitt midvinterblot så var det mustigare jul-ölet i centrum. Vikingarna ”firade” inte jul – de ”drack” jul.

Det krävdes mycket öl för att skölja ner den salta julmaten och det rus som blev en välkommen bieffekt uppfattade vikingarna som övernaturligt och gudomligt. Ölet skänkte skaldeförmåga och visdom. Den som drack ölet, drack guden själv och därigenom hans livsande.

Kristendomen tog sedan med glädje över vår fornnordiska julölstradition. På medeltiden blev det till och med tvång att dricka jul. Kyrkan ålade bönderna att brygga stora mängder öl till Anna-dagen, 9 december (”Anna med kanna”). Den som vägrade tvingades böta till biskopen, och om han fortsatte envisas skulle han drivas ut ur landet.

Också i dag är julölsdrickandet förknippat med en viss vånda. Men nu handlar den mer om att det finns så många olika julöl på Systemets hyllor (Hjälp – vad ska jag välja?). I år är det 36 olika märken.

Dags alltså för årets stora julölsprovning. Många av ölen passar utmärkt att dricka rakt igenom julbordets fröjder – från sillen och laxen, via skinkan och köttbullarna fram till knäcken och nötterna.

Jag har ändå markerat ölen som passar aningen bättre till någon av julbordets tre höjdpunkter.

Göran Winbergh

Publicerad: