Är årets konditor – testa vinnarreceptet

MAT & DRYCK

Det musikinspirerade bakverket gav Frida Leijon titeln Årets Konditor 2016.

Hennes vinnartårta hade hörlurar av socker. Här tipsar mästaren om en lite enklare version, med samma lyxiga smaker.

Årets Konditor är den mest prestigefyllda titeln i branschen. Under två̊ intensiva dagar kämpade finalisterna i fem delmoment. Allt skedde inför publik på Bak- och Chokladfestivalen.
Temat 2016 var musik, och Frida Leijons tolkning var bäst. Juryn imponerades bland annat av hennes våningstårta ”Shuffle”, som var dekorerad med hörlurar i socker. När det sista momentet var avklarat utsågs Uppsalabon till Årets konditor och Svensk Mästare för professionella konditorer.

– Det är jättekul och jättestort – det största du kan göra i Sverige. Jag har tävlat i väldigt många år, så det här är lite att avsluta ett kapitel, säger Frida Leijon.

Identiska bakverk

Hon berättar att hörlurana var otroligt bräckliga, men draget och blåst socker är en av hennes starka sidor. Den stora utmaningen i tävlingen är dock att alla bakverk måste se identiska ut – då pratar vi om tre tårtor, tre tarteletter, två uppsättningar praliner med 18 stycken i varje, samt 18 éclairer. 

Till vardags arbetar Frida på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, en institution i Uppsala med anor från 1887. Men under karriären har hon även jobbat utomlands, i England och Norge. Konditorn konstaterar att skillnaderna är ganska stora jämfört med hemlandet.

– I Sverige jobbar vi med höga smaker, och svenskar får ofta höga omdömen för smak vid internationella tävlingar. Medan i USA handlar det framförallt om hur tårtan ser ut, och smaken är inte en lika stor grej. Det ska vara mycket lull-lul utanpå, men sedan kan den innehålla en enkel smörkräm, säger hon.

Nyskapande smakkombinationer

Juryn ansåg att Fridas bakverk kombinerade hög kvalitet med nyskapande smakkombinationer som samspelade väl. Pralinen ”Pause” innehöll mandel- och karamelltryffel. ”Stop” hade fyllning av vanilj och lime. Eclairen, ”Play”, hade smak av smör- kola och citroncurd, och var fylld med en frisk citronverbenakräm. Tarten ”Rewind” innehöll persika, yuzu och kardemumma.

Vinnartårtan hade bottnar av pistagejaconde och pistagecrisp, toppade av smultronbavaroais och smultron/yoghurt-pannacotta. Den är kanske inget som amatören ger sig på hemma i köket, men Frida har skapat en lite enklare version av ”Shuffle”. Desserten serveras i glas och räcker till 5-10 desserter beroende på glasens storlek.

En variant på Fridas vinnartårta

Med smultron/yoghurt och salta pistagesmulor...
Smultron- och yoghurtpanacotta:
180g grekisk yoghurt
150g smultronpuré ( mixade och  passerade smutron )
37g hallonpuré ( mixade och passerade hallon)
60g socker
9g gelatin
Gör såhär:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm upp alla ingredienser utom yoghurten. Smält och blanda i gelatinet och vänd ner yoghurten, mixa.
Salt Pistagekrisp:
200g mixade kakor (valfria)
30g mixade pistagenötter
40g hackade pistagenötter
5g salt
80g vit choklad
Gär såhär:
Smält chokladen och blanda ihop alla ingredienser. Lägg ut på plåt och kyl. Hacka sedan upp.
Yoghurtmousse:
190g vaniljyoghurt
55g cream fraiche
55g florsocker
44g socker
8g gelatin
420g lättvispad grädde
Gör såhär:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm upp yoghurt, cream fraiche, florsocker och socker till rumstemperatur. Mixa slätt. Smält gelatinet och blanda i. Vänd till sist i den lättvispade grädden.
Montering:
Cirka 5-10 desserter I glas beroende på glasstorlek. Fyll glaset först med smutronpanacottan, frys glaset så att panacottan är helt fryst innan du spritsar på yoghurtmoussen, och till sist – strö på pistagesmulorna. Dekorera med färska bär. Tina desserten och ät.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept