Baklava – filodeg, nötter och sirap

Bli först med att rösta!

Baklava – söta desserten från Mellanöstern

Foto: Thinkstock
Baklava – söta godbitar till kaffet.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Baklava – sött, frasigt och knaprigt. Delikatessen från Mellanöstern har allt. Här är ett enkelt recept med filodeg, nötter och sirap.

Baklava

Antal: 4 portioner Tid: 60 minuter

Ingredienser

  • 500 g nötter (sötmandel, valnötter eller pistachnötter)

  • 2 tsk mandel

  • 650 g filodeg

  • 250 g osaltat smör

Sirap

  • 4 dl strösocker

  • 2 dl vatten

  • 1 msk färskpressad citronsaft

  • Till smaksättning. 1,5 msk apelsinbloms- eller rosenvatten, alternativt 1 msk vaniljsocker

Garnering

  • 2 dl skalade och mycket finhackade pistaschnötter

Gör så här:

  1. Sirap: Häll socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småbubbla i 5–7 minuter. Stäng av plattan och rör ner citronsaft och eventuell smaksättning. Låt svalna lite. Lägg sedan på locket så undviker du att det bildas sockerkristaller. Låt sirapen svalna i rumstemperatur och ställ sedan in den i kylen så den blir helt kall.

  2. Smörj en långpanna med smör, 30x40 centimeter.

  3. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Finhacka nötterna och blanda dem med kanel.

  5. Rulla försiktigt ut filodegen och täck den med plastfolie, annars torkar den direkt.

  6. Lägg ett ark filodeg i botten på långpannan och pensla med smör. Lägg på ett ark filodeg till och pensla igen. Fortsätt tills du har 8 lager filodeg.

  7. Strö ut hälften av nötterna i ett jämnt lager på filodegen.

  8. Lägg på ytterligare åtta ark filodeg och pensla med smör emellan. Strö ut resten av nötterna. Avslita med åtta lager filodeg med smör penslat på varje.

  9. Skär bort den deg som sticker upp runt kanterna på långpannan. Pensla med smör och gör ett snyggt mönster med en vass kniv om du vill.

  10. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter eller tills baklavan har fått en gyllenbrun färg och är genomgräddad.

  11. Ta ut baklavan och ringla över sirapen direkt. Garnera med de finhackade pistaschnötter.

  12. Låt baklavan svalna i rumstemperatur. Täck den sedan med plastfolie. Låt baklavan suga åt sig sirapen i minst 8 timmar, gärna i ett dygn.

  13. Skär i bitar och servera rumstempererad.

  14. Om det skulle bli något över kan du förvara baklavan i kylen, den håller upp till två veckor. Fryser du in den håller den cirka tre månader.

ARTIKELN HANDLAR OM