Därför ska du inte skippa frukost

Studier visar att de som regelbundet äter frukost väger 2,3 kilo mindre än de som hoppar över den, trots att de får i sig fler kalorier under dagen. Frukost håller nämligen blodsockret på en jämn nivå och motverkar därmed också småsug.

Är du en av dem som tror att du går ner i vikt genom att skippa frukosten? Tvärtom. När du äter frukost sätter du igång kroppen efter nattens sömn, vilket behövs för att du ska orka bränna kalorier och på så sätt gå ner i vikt.
5 anledningar till varför frukosten är så viktig
1. Ät mer, väg mindre. Undersökningar visar att människor som äter frukost både har större chans att gå ner i vikt och behålla sin nya vikt. För när de hoppar över frukosten är de ofta så hungriga vid lunch att de helt tappar kontrollen och äter mer än vad de skulle ha gjort annars.

2. Prestera bättre på jobbet och i skolan. Studier visar att de som äter frukost faktiskt blir mer alerta och gör bättre ifrån sig på exempelvis skolprov, än de som hoppar över. Frukost sägs också förbättra minnet och ha positiva effekter när man ska lära sig nya uppgifter.
3. Starta dagen med ett bättre humör. Studier visar att personer som äter frukost brukar vara på bättre humör. Dessutom blir det enklare att välja nyttigare alternativ till lunch om du även åt en hälsosam frukost.

4. Satsa på bra mat. Strunta i att äta fikabröd till frukost bara för att det finns kvar från gårdagens kalas. Det kommer bara leda till sockerfall några timmar senare och risken då är att du tar någonting som bara ger en snabb sockerkick. Stasa istället på goda frukostflingor som innehåller så lite socker som möjligt.

5. Om du är förälder – var en förebild. Hoppar du över frukosten signalerar du till ditt barn att den inte är viktig. Så gör frukostätandet till en god vana så hakar förhoppningsvis ditt barn också på.

Källa: Sparkpeople

Publisert: