"Livet skulle vara tråkigt utan pasta"

Av: Maria Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Paolos mat

Italiensk mat är viktigare än träning för Paolo Roberto

1 av 2 | Foto: Maria Östlin
"Min fru tycker nog att vi äter pasta lite för ofta" säger Paolo Roberto, som lagar maten hemma.

Kärleken till det italienska köket har Paolo Roberto med sig sedan barnsben. Och att det ska vara kul att laga mat.

— Det enda verktyg man behöver när man lagar italienskt är hjärtat, säger han.

Familjen Robertos kök är öppet och nyrenoverat. En basilika-planta doftar på diskbänken och samsas om platsen med en oöppnad flaska rosévin, olivolja och vinäger.

– Två olika sorters olivolja är det viktigaste av allt, säger Paolo. En lite finare att ha i salladen och en vanlig för stekningen.

Italienska recept

För de flesta är han känd som bråkstaken som blev proffsboxare. Nu är han aktuell med en kokbok där han delar med sig av den italienska släktens recept.

– När bekanta träffar mina kvinnliga italienska släktingar tycker de att de är lite skrämmande. De samlas på bakgården och med sin enorma pondus har de fruktansvärt bestämda åsikter om det mesta. Dessutom tycker de att de har mandat att bestämma över oss andra i släkten.

Samma sak gäller matlagningen.

– Skulle jag komma och påstå att falukorv faktiskt kan vara gott, skakar de bara på huvudet och säger, ”nej, salsicciakorvar är det enda rätta”.

Att få tillåtelse att laga mat hos de italienska släktingarna är en ynnest som är få förunnad.

– Varken jag eller min fru har tillträde till köket när vi kommer på besök. Vi är gäster och gäster ska serveras. Och äta. Min mammas matlagning blev accepterad, kanske för att hon gör en laxpasta som är oemotståndlig, även för min italienska fastrar.

Svimmade

Att det läggs mycket fokus på maten blev Paolos fru Lena varse redan första gången hon träffade hans släkt.

– Vi försökte göra en visit i Italien utan att berätta det för släkten, det skulle vi aldrig ha gjort, berättar han. Självklart fick de reda på att vi var där och det förväntades ett besök. Vi blev lovade en enklare middag, men jag försökte ändå förbereda Lena på att det antagligen skulle bli mycket mat.

När de möttes av ett tjugotal personer insåg Paolo att det inte skulle bli något av den enkla måltiden.

– Åtta rätter senare svimmade Lena, berättar han.

Flera år senare har hon vant sig vid den italienska släkten. Och det krävs nästan eftersom de har en förmåga att dyka upp oanmälda.

– I går ringde de och sa: ”nu är vi här”, säger Paolo. Så gör några varje sommar. Helt plötsligt ringer de bara, inte en vecka innan utan max en dag innan. Då är det bara att rycka ut och visa Stockholm.

För Paolo är måltiden en väldigt viktig del av vardagen.

– För mig är familjen viktig och jag vill att vi ska sitta ner och äta varje dag tillsammans. Lena tycker ibland att jag är lite väl militant med det men hon accepterar att det är viktigt för mig.

Odlar egen lök

Därför lagas också 95 procent av all mat av Paolo.

– Det är det jag är bra på. Dessutom odlar jag min egen lök och grönsallad här utanför i min lilla täppa, berättar han stolt. Det smakar så mycket godare än det man köper.

Kokboken ”Mina fastrars mat” innehåller personliga recept från södra Italien.

– Det började med att jag ville skriva ner alla historier som mina släktingar berättade. Och när jag gjorde det insåg jag hur hungrig jag blev. Alla berättelser var sammankopplade med mat för mig, haha. Jag utmanar alla GI-människor med mina recept. Ett liv utan pasta skulle vara ett tråkigt liv!

Paolo som förut har tränat sex gånger i veckan är nu både småbarnsförälder och företagsägare.

Hur får du det att gå ihop?

– Det handlar om prioritering och disciplin. Jag är disciplinerad, går och lägger mig tidigt och går upp tidigt. Då hinner jag träna en kvart innan ungarna vaknar. Sedan ser jag till att vara hemma i tid så att jag kan laga mat innan klockan sex. Maten är viktigare än träningen, haha.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK