Kändisarnas nya supermat 2016

Publicerad:

Sägs vara tio gånger starkare än grönt te

1 av 3 | Foto: Foto: AP TT Nyhetsbyrån
Matcha-te.

Gwyneth Paltrow och Kylie Jenner sägs älska den.

Nu spås japanska super-teet matcha bli nästa stora hälsotrend.

– Förutom vanligt vatten är grönt te troligen en av de mest hälsosamma drycker som finns när det gäller att öka prestationsförmågan, både fysisk och psykisk prestationsförmåga, säger, säger nutrionisten Christine Bailey till Daily Mail.

Gojibär, acai och bipollen är historia. 2016 blir genombrottet för matcha, grönt te i pulverform – i alla fall om kändisarna får bestämma.

Två stjärnor som sägs ha matcha som ny favoritdryck är skådespelerskan Gwyneth Paltrow och dokusåpa-profilen Kylie Jenneer, rapporterar tidningen.

– Det kan hjälpa dig att bättre fokusera på uppgifter på jobbet och minskar oro medan de lägre doserna koffein i grönt te gör dig mer altert, säger Christine Bailey.

Tio gånger starkare än ”vanligt” grönt te

Matcha, en given del av japansk te-tradition sedan 1100-talet, sägs vara ett hälsosammare alternativ än kaffe. Pulvret, som blandas ner i hett vatten, är sprängfylldt med antioxidanter och aminosyror samt ökar förbränningen.

Det sägs vara upp till tio gånger starkare än ”vanligt” grönt te.

– Studier visar att det kan boosta arbetsminnet genom att förbättra hjärnans kognitiva funktion. Det är inte bara fullt av antioxidanter som flavonoider men är också rik på aminosyran L-teanin som har visat sig hjälpa fokus och koncentration genom att stimulera alfavågorna i hjärnan, säger Bailey.

Populärt även i Sverige

Marknaden översköljs nu med ett flertal märken som erbjuder matchapulver i sitt te.

Vissa kaféer, även i Sverige, har börjat servera matcha – både som te och latte.

– En av de saker jag brukar rekommendera mina kunder är grönt te när de vill minska sitt koffeinintag är att rekommendera intag av grönt te på eftermiddagen, säger hälsocoachen Lia Nielsen till tidningen.

Aftonbladet Mat & Vin

Publicerad: