Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden

Här är Livsmedelsverkets regler

Av: 

Aftonbladet

Datumlinjen – så vet du om maten är ätbar.
Datumlinjen – så vet du om maten är ätbar.

Matsmarta onsdag: Bäst före

Slänga eller äta – det är frågan. I Sverige har vi två olika datummärkningar på livsmedel. Lär dig skillnaden mellan Bäst före-datum och Sista förbrukningsdag så slipper du slänga bort fullt ätbar mat i onödan.

Bäst före-datum

Mat som passerat bäst före-datum är oftast fullt ätbara men har passerat den tid där kvaliteten på maten varit som bäst. Det vill säga då brödet varit som mjukast och morötterna som knaprigast. Här får du använda dina sinnen för att avgöra om varan fortfarande är ätbar; titta, lukta och smaka.

Ska kvalitén garanteras fram till bäst före-datumet ska förpackningen vara oöppnad och ha förvarats på det sätt som rekommenderas av tillverkaren på förpackningen.

Personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida bör vara försiktig med livsmedel som kan innehålla bakterien listeria, till exempel gravad och rökt fisk, skivat köttpålägg och mögel- och kittostar. Ät dem i början av hållbarhetstiden. Personer med normalt fungerande immunförsvar blir oftast inte alls sjuka av listeria. 

Sista förbrukningsdag

Mat som är märkt med sista förbrukningsdag anses inte vara säker att äta efter det datumet och kan vara farligt att äta även om den inte luktar illa. Det gäller ofta livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer som till exempel köttfärs och kyckling.

Efter sista förbrukningsdagen får varan varken säljas eller skänkas bort eftersom den kan vara hälsofarlig.

ANNONS

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera - ett praktiskt redskap även när du bakar bröd!

Extern länk från Cervera

Beställ här!

Rädda maten!

Svensson, Paul / Ekman, Christofer

Rädda maten!

239,00 kr

Läs mer

Till shoppen
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

Premiär: Bäst före – så länge håller maten

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag: Bäst före

Klimatsmart mat

Livsmedelsverket

MER OM GODARE

Kan man äta nio år gammal saltgurka?

Så gott smakar mat efter bäst-före-datum

Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”

Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

”Utan plast skulle vi öka matsvinnet

Så vill matjättarna minska matsvinnet

Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor 

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

Kan man äta choklad som blivit vit?

Matprofilernas bästa anti-svinn-tips

Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet

Fattiga riddare med bärkompott

25 min

Hur länge kan jag spara matrester?

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna

Martin Moses guide till den perfekta pluggen

Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön

1 h 10 min

Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami

1 h

Hallongranité med vaniljkräm och maräng

2 h

Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka

2 h

Så minskar du matsvinnet