Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden
Här är Livsmedelsverkets regler
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Slänga eller äta – det är frågan. I Sverige har vi två olika datummärkningar på livsmedel. Lär dig skillnaden mellan Bäst före-datum och Sista förbrukningsdag så slipper du slänga bort fullt ätbar mat i onödan.
Bäst före-datum
Mat som passerat bäst före-datum är oftast fullt ätbara men har passerat den tid där kvaliteten på maten varit som bäst. Det vill säga då brödet varit som mjukast och morötterna som knaprigast. Här får du använda dina sinnen för att avgöra om varan fortfarande är ätbar; titta, lukta och smaka.
Ska kvalitén garanteras fram till bäst före-datumet ska förpackningen vara oöppnad och ha förvarats på det sätt som rekommenderas av tillverkaren på förpackningen.
Personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida bör vara försiktig med livsmedel som kan innehålla bakterien listeria, till exempel gravad och rökt fisk, skivat köttpålägg och mögel- och kittostar. Ät dem i början av hållbarhetstiden. Personer med normalt fungerande immunförsvar blir oftast inte alls sjuka av listeria.
Sista förbrukningsdag
Mat som är märkt med sista förbrukningsdag anses inte vara säker att äta efter det datumet och kan vara farligt att äta även om den inte luktar illa. Det gäller ofta livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer som till exempel köttfärs och kyckling.
Efter sista förbrukningsdagen får varan varken säljas eller skänkas bort eftersom den kan vara hälsofarlig.
Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Så gott smakar mat efter bäst-före-datum
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
”Utan plast skulle vi öka matsvinnet
Experten: Så länge håller maten
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU
7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön
1 h 10 min
Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami
1 h
Hallongranité med vaniljkräm och maräng
2 h
Kan man äta choklad som blivit vit?
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka
2 h
Miljöforskaren: Var tredje matkasse slängs
Så smarta och goda är matkassarna
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Julklappar till köket - 9 tips att ge bort i julklapp
Fixa maten med en tunn plånbok
Jessica Frej – så fixar du julen utan stress
Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda
Årets värsta matbluffar är nominerade
Kan man äta nio år gammal saltgurka?
Så gott smakar mat efter bäst-före-datum
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
”Utan plast skulle vi öka matsvinnet
Experten: Så länge håller maten
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU
7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön
1 h 10 min
Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami
1 h
Hallongranité med vaniljkräm och maräng
2 h
Kan man äta choklad som blivit vit?
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka
2 h