Så gör du egen glögg

Glögg: Gör din egen glögg i jul

Foto: Colourbox
Gör en egen glögg till jul.
MAT & DRYCK

Glögg hör vintern och julen till.
Gör din egen glögg så kan du krydda och söta den efter tycke och smak.
Servera med skållad mandel och russin.

Klassisk glögg

Portioner: ca 1,5 l Förberedelsetid: 4 dagar Tillagningstid: 10 min

Ingredienser:

  • 2 bitar hel kanel

  • 12 hela kryddnejlikor

  • 2 bitar hel, torkad ingefära

  • 1 tsk hela kardemummakärnor

  • 3 pomeransskal

  • 2 dl russin

  • 2-3 dl okryddat brännvin

  • 2 flaskor enkelt rött vin

  • 2-3 dl socker

Gör så här:

  1. Lägg kanel, nejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal och russin i en burk med tättslutande lock. Häll på brännvin tills kryddorna är helt täckta. Förslut och låt stå i fyra dagar. Skaka burken då och då.

  2. Sila av vätskan i en kastrull. Tillsätt rödvinet och 2 dl sockret. Värm försiktigt på svag värme tills sockret löst sig. Smaka av om du vill ha mer socker.

  3. Häll upp på flaska och förvara svalt. Glöggen håller sig minst tre månader.

  4. Glöggen hettas upp vid serveringen men får inte koka om du vill behålla alkoholen. Servera med russin och skållade mandlar.

Tips!

  • Om du vill skippa brännvinet och bara göra vinglögg går det utmärkt att värma vinet med kryddorna och sockret - då får du en snabbversion av receptet.

  • Du kan köpa färdiga påsar med glöggkryddor i mataffären - på så vis slipper du köpa flera påsar med kryddor.

Snabbglögg

Portioner: 1 liter Förberedelsetid: 0 Tillagningstid: 15 min

Ingredienser:

  • 2 cm färsk ingefära

  • 1 tsk grovstött kardemumma

  • 1 kanelstång

  • 1 apelsin, ekologisk/ obesprutad

  • 1 l kraftigt rödvin (t.ex. cabernet sauvignon, syrah eller grenache)

  • 1,5 dl honung

Gör så här:

  1. Skala och skiva ingefäran tunt. Stöt kardemumman i mortel. Stöt kanelen grovt. Tvätta apelsinen och skala av hälften av skalet i remsor.

  2. Koka upp 1 dl av vinet och sjud alla kryddorna och apelsinskalet försiktigt i 5 minuter.

  3. Sila bort kryddorna och häll vinskvätten i en kastrull tillsammans med resten av vinet, saften från apelsinen och honungen. Värm försiktigt och smaka av. Behövs mer honung? Om du vill – spetsa med: okryddat brännvin, whisky, rom, madeira, sherry, moscatel, marsala eller portvin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul

Glögg