Ellinor gör smoothies av matsvinnet

avClara Öhrn

1 av 2 | Foto: Ellinor Lindström
Smoothie bowl

Ellinor Lindström har tröttnat på matsvinnet.

Därför har hon startat en foodtruck där hon tar tillvara på matbutikernas överblivna frukt.

– Frukten som slängs i affärerna är oftast fortfarande helt ätbar, säger Ellinor.

Ellinor Lindström, 27, har alltid ogillat matsvinn. För att råda bot på saken har hon nu öppnat en egen foodtruck - där hon använder sig av frukt och grönt som mataffärerna annars slänger.

– Frukten som slängs i affärerna är oftast fortfarande helt ätbar och dessutom har den en väldigt bra mognad för att göra till exempel smoothies på, berättar Ellinor.

Intresse för miljö och hälsa

Ellinors ”fruit truck” kombinerar hennes intresse för miljö och hälsa. I foodtrucken lagar hon enbart plantbaserad mat i form av smoothies, hälso-shots och kalla soppor.

Varje morgon får hon överbliven frukt från en mataffär i närheten. Utefter vilken frukt hon får för dagen planerar hon vad som ska lagas.

– Just nu har jag även tillgång till en fantastisk trädgård hemma som jag kan använda mig av. Där plockar jag bland annat grönkål till mina smoothies, berättar hon.

De ingredienser hon inte får av mataffärerna är uteslutande ekologiska eller närproducerade. Hon har även startat ett samarbete med en webbutik där hon kan köpa produkter till ett reducerat pris.

– Jag vill använda lokalproducerat i största möjliga mån, men sen blir det ju även en del oekologiskt eftersom jag använder mig av svinn, berättar hon.

Donera intäkterna till välgörenhet

”Elle’s fruit truck”, öppnade för två veckor sedan och står just nu i Kalmar. Där planerar Ellinor att stanna i tre månader. Vad som händer efter det vet hon inte än men responsen har varit jättefin och när verksamheten dragit igång ordentligt vill hon donera delar av intäkterna till en välgörenhetsorganisation som planterar fruktträd världen över.

– Det känns som att det speglar verksamheten. Dessutom skövlas det så mycket och jag tycker att vi måste plantera mera för att kompensera.

Laga Ellinors smoothie bowls

Ingredienser:

  • 1-2 Banan eller avokado (färsk eller fryst)

  • 2-4 Dadlar (eller annan sötning du gillar)

  • 2-3 dl Favoritfrukt eller bär (mango, persika, blåbär, hallon)

  • 3-4 dl Vätska (vatten, valfri juice eller växtmjölk)

Topping

  • Frukt eller bär du gillar

  • Nötter (valnötter, hasselnötter, kokos etc.)

  • Fröer (sesam, pumpa, chia, linfrö…)

  • Grönt på toppen som basilika eller mynta.

  • Blommor ger också ett lyft! Antingen bara för garnering eller ätbara (kolla upp innan) Ringblomma, krasse och ros går att äta!

Gör så här:

Mixa allt. Den ska bli lite fastare i konsistensen än en vanlig smoothie så att inte toppingen sjunker till botten. Använd din kreativitet så har du både en måltid och ett konstverk!

ARTIKELN HANDLAR OM

Matsvinn