Skördetid, middagstips och garanterat gott

Av: 

Aftonbladet

Godare

Skördetid! Nu är det dags att njuta av allt gott från trädgården.

I programserien ”Garanterat gott” visar kockparet Mattias Larsson och Cecilia H Larsson hur du kan maxa grönsakerna från din odling.

Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel meny.

  • Rädisor med gräddfil, olivolja och solroskärnor.
  • Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscrème, brynt hasselnötssmör, dill och vattenkrasse och frasigt stekt bröd.
  • Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär.

Rädisor med gräddfil, olivolja och solroskärnor

Antal: 8 portioner

Ingredienser:

  • 8 rädisor
  • 1/2 dl gräddfil
  • 1 msk god olivolja
  • 1 msk solroskärnor
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Skölj rädisorna. Häll gräddfilen i en serveringsskål och häll på olivolja och solroskärnor.
  2. Dippa rädisorna i gräddfilsblandningen och strö på lite flingsalt.

Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscreme, brynt hasselnötssmör, dill, vattenkrasse och frasigt stekt bröd

Antal: 8 portioner

Ingredienser:

  • 600 g rödbetor
  • 250 g bondbönor (ca 80 g pillade) (går att ersätta med edamamebönor)
  • 4 skivor ljust surdegsbröd
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe vattenkrasse
  • olivolja, salt och flingsalt

Pepparrotscreme

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk finriven pepparrot
  • salt

Brynt hasselnötssmör

  • 125 g smör
  • 75 g hasselnötter

Gör så här:

  1. Tvätta betorna och koka de i saltat vatten c:a 45 minuter tills de är genom mjuka. Skölj de sedan i kallt vatten och dra bort skalet. Skär betorna i klyftor.
  2. Rör samman ingredienserna till pepparrotskräm och smaka av med salt.
  3. Plocka ut bondbönorna från skidan. Koka upp saltat vatten och koka bondbönorna i 1 minut och kyl sedan snabbt ner dom i isvatten. Riv ett litet hål i bönan och tryck ut dom från skalet.
  4. Hacka hasselnötterna lite lätt och lägg de i en kastrull tillsammans med smöret.
  5. Koka upp och låt nötsmöret koka tills det är lätt brynt och doftar nötigt och karamelligt, dra då av det från plattan.
  6. Värm en stekpanna med lite olivolja i till högsta temperatur och stek brödskivorna ett par minuter på varje sida tills de har en frasig yta.
Dippa rädisor i gräddfilsblandning.
Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscreme, brynt hasselnötssmör, dill, vattenkrasse och frasigt stekt bröd.
Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär.

Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär

Antal: 8 portioner

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • ev 1/2–1 msk snabbkaffepulver (kan uteslutas om man inte gillar kaffe)
  • 165 g ägg (ca 3 st)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 100 g hasselnötsmjöl (eller fint malda hasselnötter)
  • 50 g vetemjöl (knappt 1 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på formen, och smöra kanterna.
  2. Bryn smöret på medelhög värme under omrörning. Smöret ska vara gyllene och dofta nötig karamell när det är färdigt. Rör ev ner kaffepulver och låt svalna.
  3. Vispa ihop ägg och socker i en bunke.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ner det i äggblandningen omväxlande med smöret. Rör till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en rektangulär form och grädda i ca 15–20 minuter.
  6. Låt kakan svalna och ta den ur formen. Skär rektanglar som portionsbitar.

Kolafärskostmousse

Ingredienser:

  • 100 g Philadelphia
  • 1, 5 dl grädde
  • 1 dl dulcede leche eller hemkokt kolasås
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  • Vispa ihop philadelphia och grädde med en elvisp så det blir fluffigt, vänd sen ner kolan. Fyll en spritspåse förberedd med en stjärntyll.

Dekor:

  • Hallon
  • mynta

Montering:

  1. Skär ut minst 8 rektanglar, spritsa på kolakrämen på rektanglarna.
  2. Dekorera med bär och mynta.

Se hela programserien ”Garanterat gott” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Middagstips för bästa dejten – garanterat gott

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Recept

Köttfärsrecept

Mattias Larsson – kock

Cecilia H Larsson – bakbloggare

MER OM GODARE

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Härliga sommarsmaker

Så blir färskpotatis ännu godare

Så får du tomaterna att smaka mer

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Rabarber passar både till sött och salt

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Tarte flambée med fänkål och ricotta

17 munsbitar som matchar nubben

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Pasta med kassler och svamp

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

Goda sommarmaten

Allt du vill veta om tacos

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen

Grilla gurka och få fram nya smaker

Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons