Inget att sura för

Supermaten som stoppar effekten av fet kost

Vi svenskar älskar att snabbt ta till oss supermat från jordens alla hörn. Ofta glömmer vi dock bort att våra svenska skogar är fulla av olika vitaminbomber med flera bevisade hälsoeffekter – bättre för både miljö och plånbok.

Nu i augusti och september ska du som vill äta dig piggare och friskare därför passa på att fylla magen – och frysen – med färska lingon. Den här lilla nordiska surpuppan har nämligen i svensk forskning gjord på möss, visat sig ha god effekt på både blodsocker och kolesterol liksom på vikt och inflammation i kroppen.

Vad i lingonen som gör underverk för oss vet man ännu inte, men man tror att den antiinflammatoriska antioxidanten polyfenol spelar en viss roll.

Lägg i smoothien

Att ta sig en sked lingonsylt till köttbullarna är ju inte direkt någon nyhet, men vill du minska på sockret och garanterat få i dig bärets alla nyttigheter gör du bäst i att själv göra rårörda lingon.

Gillar du sura bär – eller känner du dig bara väldigt modig – går det utmärkt att äta lingon precis som de är. Strö dem över frukostfilen, gör en juice, ät dem som ett mellanmål med kvarg eller lägg till i smoothien!

Anfaller: Urinvägsbesvär

Trött på tranbär? Prova kusinen lingon nästa gång du drabbas av urinvägs­infektion men ät allra helst i förebyggande syfte. Enligt gammal svensk folkmedicin ordinerades nämligen patienter med den envisa plågan just lingon. Bäret innehåller samma antibakteriella färgämne – proantocyanidin – som tranbäret men har inte uppnått samma status som sin röda tvilling.

Superkrafter: Skyddar mot inflammation

Man tror att de många antiinflammatoriska flavonoider som återfinns i lingon, till exempel quercetin, hämmar inflammation i kroppen. Testa alltså att äta lingon om du dras med besvärlig IBS eller annan mag- och tarmsjukdom.

Hemligt vapen: Stoppar effekten av fet kost

I forskning vid Lunds universitet gjord på möss, visade det sig att de gnagare som fått en fet kost i kombination med lingon varken lagt på hullet eller på andra sätt negativt påverkats av sin diet. Sweet!  

Wellness

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN