Njut av choklad – här är 16 anledningar

Syndigt gott och bra för hälsan

Grattis alla chokladälskare.

Ni kan fortsätta att gotta er.

Nu har forskarna hittat ännu fler nyttiga skäl att ta en extra bit.

Att choklad kan vara bra för hälsan har varit känt sedan länge. Och nu adderas listan med ännu fler positiva skäl. Enligt en tolvårig studie kan det vara bra att äta choklad varje dag. Hela 21 000 personers vanor kartlades och då visade det sig bland annat att risken för hjärtinfarkt och stroke minskade hos chokladätarna, skriver Daily Mail. Så njut! Här är vår guide med alla hälsofördelar.

1. Ger ett friskare hjärta

Människor som äter upp till 100 gram choklad per dag har 11 procents mindre risk att få en hjärtinfarkt eller en stroke jämfört med personer som inte äter någon choklad alls. Det visar en studie från universiteten i Aberdeen, Manchester, Cambridge och East Anglia. Anledningen heter flavonoider, en antioxidant som suger upp skadliga ämnen som kan orsaka sjukdomar.

2. Ökar hjärnfunktionen

Choklad innehåller magnesium som är viktigt för hjärnans hälsa. Även koffein finns i choklad. Att äta bara en liten mängd, en till två rutor per dag, kan därför hjälpa till att öka koncentrationen och vakenheten.

3. Bekämpar förkylningar

En studie i British Journal of Cancer från 2009 fann att antioxidanten fenoler i choklad ger ett ökat immunförsvar. Även förekomsten av epikatekin bidrar till att befria dig från hosta och förkylningar.

4. Förebygger karies

Du kanske inte tror att det är sant, men choklad är faktiskt bra för tänderna. I alla fall om man ska tro några amerikanska forskare som har funnit att teobromin, som finns i choklad, är mer effektivt än fluor. Det skyddar tänderna mot erosion av syror och ska kunna förebygga karies.

5. Sänker blodtrycket

Forskare fann att Kunaindianerna utanför Panama hade mycket lågt blodtryck. Hemligheten? Fem koppar mörk choklad om dagen. Forskare vid Harvard University bekräftade att flavonoid-rik kakao ökade mängden kväveoxid i deras blod som vidgade blodkärlen och minskade blodtrycket.

6. Minskar stressen

Amerikanska forskare visar att 40 gram choklad varje dag i två veckor minskar stressen hos dem med måttlig till hög ångest. Choklad stimulerar också produktionen av serotonin som får oss att känna lycka.

7. Gör dig smartare

Genom att äta 85 gram choklad per dag, så förbättrades ett gäng personers poäng i en serie av minnes- och problemlösningstester, visar en studie i USA. En del av de flavonoider som finns i chokladen tros kunna påverka den kognitiva förmågan.

8. Håller dig i form

En studie vid University of California, gjord på 1 000 vuxna, visade att de som åt choklad upp till två gånger i veckan hade ett lägre body mass index (BMI) än de som inte gjorde det. Författaren Dr Beatrice Golomb tydliggjorde att lågt BMI nog var kopplat till regelbundenheten i chokladkonsumtionen, inte till mängden.

9. Gör dig vackrare

Choklad- och kakaobaserade produkter används ofta i skönhetsartiklar. Dess vårdande effekt beror på antioxidanter, som minskar hudskador som orsakats av till exempel sol, föroreningar och alkohol.

10. Ger ett tjockare hår

En hårinpackning i choklad kan göra ditt torra hår glänsande igen. Ett annat alternativ är att lägga till kakaopulver till ditt favoritbalsam. Ytterligare ett tips är att äta en liten mängd choklad då och då, vilket ska främja blodcirkulationen i din hårbotten och ge dig tjockare hår.

11. Förbättrar konditionen

I en studie från Detroit upptäcktes att möss som åt små doser choklad kombinerat med regelbunden motion höjde sina prestationer med 50 procent. Likadana resultat gick att se på människor. De som åt 50 gram per dag visade upp en sjuprocentig ökning i handen vad gäller greppstyrka.

12. Förebygger blodbrist

Blodbrist orsakas av brist på röda blodkroppar och kan förebyggas genom att ta järntillskott. Mörk chokladkaka kan ge upp till cirka sju procent av det rekommenderade dagliga intaget av järn.

13. Kan hjälpa mot cancer

Flavonoider kan ha en kraftfull effekt i kampen mot cancer. Två nya studier visar på positiva resultat. En, vid University of Hawaii, fann att de som åt största mängden flavonoider också visade en minskad risk för att drabbas av lungcancer. En annan 24-årig studie i Finland, utförd på på 10 000 personer, visar att flavonoider kan vara effektivt mot uppkomsten av alla typer av cancer.

14. Underlättar för dig som har astma

Trots att choklad har rapporterats utlösa astma kan det också ha en lugnande effekt på vissa drabbade. Det är proanthocyanidin som har visats sig kunna blockera kroppens frisättning av histaminer som kan minska svårighetsgraden och varaktigheten av en astmaattack.

15. Förbättrar matsmältningen

Choklad innehåller massor av kostfibrer. Dessa håller tarmväggarna rena och underlättar matsmältningen. Studier visar att kakaoextrakt höjer nivåerna av bakterier som är bra för magen.

16. Ger ökad lust

Choklad gör att blodkärlen vidgas, vilket också händer när du blir attraherad av någon. En studie i Journals of Sexual Medicine från 2006 fann att kvinnor som åt choklad dagligen hade högre sexlust.

Men tyvärr är inte allt bara bra…

De flesta av chokladens fördelar är förknippade med mörk choklad, med 50 procents innehåll av kakao eller mer. Mjölkchoklad har bara en femtedel så mycket kakao som mörk choklad. Dessutom har den ofta högre halt av tillsatt socker och fett. Vit choklad är ännu värre. Den visar nästan inga hälsoökande egenskaper alls i form av antioxidanter. Många experter rekommenderar därför att du väljer mörk choklad för att maximera mängden flavonoider.

Jonas Andersson

Publisert: