Vegetarisk julmat får större plats på julbordet

Vegetarisk julmat
Vegetarisk julmat

Vegetariska och veganska rätter är här för att stanna när fler och fler väljer att duka fram gröna rätter på julbordet. Här är en rad enkla tips för vegetarisk och vegansk julmat.

Julbordet är en av våra mest omtyckta traditioner. En unik företeelse då vi sätter oss ner och äter rätter som också speglar vårt ursprung. Maträtter som är en tidsresa genom den svenska historien. Olika rätter är som nedslag i olika tidsepoker och kulturella sammanhang.

Vad som trendar mest och bäst på julbordet just nu är en naturlig del av den tidsresan:

– Grönsaker. Vår diet har förändrats. Vi har blivit bortskämda med färska grönsaker året runt. Vi äter mindre kött och fisk och i stället mer grönt, sallader och endiver, säger stjärnkocken Niklas Ekstedt som ser hur den gröna trenden fortsätter år efter år.

– Och även om majoriteten av alla människor inte är vegetarianer finns det nästan alltid någon i familjen eller runt bordet som påverkar valet av rätter. Liksom laktos och gluten gör, konstaterar Niklas Ekstedt.

Finns mängder av goda vegetariska rätter som är alternativ till de klassiska varianterna av kött och fisk på julbordet. I många fall är kryddningen det som är viktigast, inte de animaliska produkterna i sig. Tillreder du grönsaker på samma sätt som kött och fisk når du ofta ett liknande resultat smakmässigt.

Vegetariska köttbullar

Prova veganska köttbullar gjorda på vegofärs.

Senapsgriljerad rotselleri

Jo det är sant, rotselleri kan ersätta julskinkan, och det är riktigt gott. Koka eller ugnsbaka den och senapsgriljera, skär i skivor och njut. Kålrot kan anrättas på samma vis.

Vegansk janssons frestelse

Janssons frestelse är enkelt att göra vegansk. Byt ut grädden mot havregrädde och ansjovisen mot kapris, det blir riktigt gott.

Kål i alla former

Kålsallader är populärt och enkelt. Till exempel strimlad rödkål, apelsinklyftor och valnötter med lite olivolja, honung, salt och peppar. Grönkålssoppa känns fräscht efter julens många tunga rätter. Nyttiga snacks av grönkål är enkelt att fixa själv.

Vegetarisk sill

Det kan låta omöjligt att göra sill utan sill men faktum är att både aubergine, zucchini och svamp kan ersätta sillfiléerna och konsistensen blir väldigt bra. Smaken sitter mer i lagen än i själva fisken. Vegetarisk sill och inlagd tofusill .

Brysselkål

Halvera brysselkålen och stek dem i sesamolja. Smaksätt med chiliflakes och röd balsamvinäger, strö över rostade sesamfrön.

Rödkål
Rödkål

Rödbetssallad

Rödbetssalladen gör du enkelt om till vegansk genom att byta gräddfilen mot ett havrebaserat alternativ.

Avocadohalvor i stället för ägghalvor

Avocadohalvor med olika röror passar lika bra som ägghalvor.

Skagenröra

Vegetarisk skagenröra bestående av palsternacka, dill och varför inte vegansk majonnäs är ett exempel på fyllning till avocadohalvorna.

Tångrom

Tångrom – en råvara gjord på alger – smakar hav och du använder den som kaivar eller varför inte i skagenröran på en vegetarisk toast skagen.

Publisert:

LÄS VIDARE