Vegetarisk julmat får större plats på julbordet

Foto: Lena Granefelt
Vegetarisk julmat
MAT & DRYCK

Många väljer vegetarisk julmat på årets julbord. Grönsaker, vegetariska rätter och vegorätter är här för att stanna även på vårt klassiska julbord. Nedan har du tips på ett vegetariskt julbord.

Julbordet är vår mest traditionella måltid. En unik företeelse då vi sätter oss ner och äter goda rätter som också speglar vårt ursprung. Maträtter som är en tidsresa genom den svenska historien. Olika rätter är som nedslag i olika epoker och kulturella sammanhang.

Tydlig grön trend

Vad som trendar mest och bäst på julbordet just nu är en naturlig del av den tidsresan:

– Grönsaker. Vår diet har förändrats. Vi har blivit bortskämda med färska grönsaker året runt. Vi äter mindre kött och fisk och i stället mer grönt, sallader och endiver, säger stjärnkocken Niklas Ekstedt som ser hur den gröna trenden fortsätter år efter år.

– Och även om majoriteten av alla människor inte är vegetarianer finns det nästan alltid någon i familjen eller runt bordet som påverkar valet av rätter. Liksom laktos och gluten gör, konstarerar Niklas Ekstedt.

Julbord i vegotappning

Finns mängder av goda vegetariska rätter som är alternativ till de klassiska varianterna av kött och fisk på julbordet. Listan blir bara längre. Vad sägs om vegetariska köttbullar, färgglad kålsallad, vegetarisk sill, inlagd tofusill eller kanske sirapsstekt kålrot.

I många fall är kryddningen det som är viktigast, inte de animaliska produkterna i sig. Tillreder du grönsaker på samma sätt som kött och fisk når du ofta ett liknande resultat smakmässigt.

Goda röror

Auberginesill till exempel har i stort sett samma konsistens som vanlig sill och smaken sitter mer i lagen än i själva fisken.

Avocadohalvor med olika röror passar lika bra som ägg. Vegetarisk skagenröra bestående av palsternacka, dill och varför inte vegansk majonnäs är ett exempel på fyllning till avocadohalvorna.

Tångrom – en råvara gjord på alger – smakar hav och du använder den som kaivar eller varför inte i skagenröran på en vegetarisk toast skagen.

Men byt inte allt mot vegetariskt om det blir för invecklat. Viktigaste är att det är gott och roligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julmat

Jul