Här är julmaten som är värd att strunta i

1 av 2 | Foto: Skinkdags.
MAT & DRYCK

Fyra dagar kvar till jul.

Och stressen över julmaten ökar.

Därför serverar jag i dag 14 tips om vad du INTE ska göra om julen ska bli lyckad.

1. Låt bli att pröva mattidningens pigga recept på banansill. Ingen kommer att äta och möjligen börjar morfar till och med att gråta.

2. Den där pestogriljeringen ska du inte göra för skinkan kommer att smaka som om en pizzabagare löpt amok i köket.

3. Att göra inlagd quorn som vegetariskt alternativ till sill är bara dumt.

4. Toppa inte ischokladen med feferoni även om du läst att kombinationen choklad och chili är piffigt. Lillkusinen kommer att skrika lääänge.

5. Försök inte att slänga köttbullarna så där snitsigt högt upp i luften om ni inte har gjort en rolig lek av ”leta köttbullar i hela köket” för hela släkten.

6. Kocklandslaget må syssla med sånt, men du ska inte halvera, kärna ur och skala vindruvorna till fruktsalladen. Inte om du vill fira jul på rätt sida nyår. Med nerverna i behåll.

7. Det är mycket bättre att göra slarvsylta av barnen när de slåss om julklapparna än att faktiskt servera en på julbordet.

8. Truga inte på gästerna sju sorters kakor efter julbordet om du inte är säker på att du kan få ut dem ur huset innan de faller i paltkoma.

9. Tro aldrig på någon artikel som säger att du kan fixa julbordet på fem minuter. Inte på trettio, heller.

10. Kasta inte den misslyckade, stenhårda knäcken på de människor som märkligt nog har tid att promenera förbi där du bor klockan tolv på julafton. Det skapar dålig julstämning.

11. Säg inte att du köpte skinkan på Ica. Uppfinn ett gårdsnamn om slutar på -torp och säg att du stått på väntelista för att få köpa en av deras skinkor.

12. Säg inte heller att du köpte köttfärsen till köttbullarna på Ica. Om du inte vill ha extra många själv, förstås.

13. Strunta helt i att blanda vetekli i rödbetssalladen för att göra den mer fullkornsmässig. Om du inte föredrar att gästerna står i kö till muggen i stället för att besvära dig, så klart.

14. Det gör inget om du gråter över maten, se det som ett sätt att salta.