Enkelt och billigt: Soppa till middag

MAT & DRYCK

Plånboksvänlig favorit: Potatis och purjolökssoppa

Torsdagar är soppdagar.

Dagens smarta middag är en potatis- och purjolökssoppa. Enkel att laga, vänlig för plånboken och lätt att variera för den som har experimentlusta.

Precis som namnet avslöjar är det potatis som är grunden i den här soppan, men om man känner sig lite äventyrlig går det att byta ut purjon.

Varför inte testa med en gul lök, ett par morötter eller en palsternacka som variation?

Receptet är hämtat från marsnumret av Aftonbladet Mat&vin.

✓ Gör så här:

1. Skala och dela potatisarna. Slanta upp purjolöken. Lägg allt i en gryta och fyll på med vatten tills det täcker gott och väl. Tillsätt buljongtärningen. Koka upp och låt koka tills potatisen är helt mjuk, det tar cirka 20 minuter.

2. Häll av vattnet, men spara det. Kör potatis och purjolök i en matberedare till en slät massa. Späd med lite av potatisvattnet så går det lättare. Självklart går det bra att i stället för matberedare använda en stavmixer.

3. Häll tillbaka potatisblandningen i kastrullen. Späd med mjölk, tillsätt salt och vitpeppar och koka upp. Smaka av med mer salt om så önskas.

4. Servera med en klick örtkryddad crème fraiche och färsk timjan.

De luxe-tillbehör:

Som så mycket annat blir soppan lite godare med knaperstekt bacon. Hyvlad parmesan och brödkrutonger är också delikat.

Recept: Johan Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept