Fem klassiska sallader

MAT & DRYCK

Less på grillmaten och glassen? Frossa i sallader – både till lunch och middag

1 av 4 | Foto: Bulgursallad med cashewnötter och fetaost.

Glöm stabbig och tung mat.

Nu vill vi äta sallad.

Här är fem goda recept.

Efter en semester, med en hel del onyttigheter, kan det kännas skönt att äta lättare mat.

Som dessutom är nyttigare än mycket annat vi stoppar i oss så här års. Grönsaker och frukt ska enligt studier minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsverkets rekommendationer är att äta 500 gram frukt och grönt varje dag. Ett riktmärke som en god sallad hjälper dig att nå. Frukt och grönt innehåller mycket näring och bidrar med flavonoider, karotenoider, mineraler, vitaminer och kostfibrer. Spana in, här under hittar du fem goda sallader.

✓ Caesarsallad med grillad kyckling

4 portioner

Du behöver:

2 salladshuvuden

1 grillad kyckling

6 skivor formbröd

1 vitlöksklyfta

parmesan

Dressing:

1 ägg

1 msk vinäger

1 msk fransk senap

1/2 burk sardeller

1 dl olivolja

Gör så här:

1. Börja med dressingen. Koka ägget i två minuter. Det ska bli mycket löskokt.

2. Har du mixer: ös ner alla ingredienser till dressingen och kör tills det blir en jämn sås. Om du gör det för hand: börja med att mosa sardellerna och det mycket löskokta ägget med en gaffel. Blanda ägg- och sardellmoset med senapen och vinägern. Salta och peppra. Vispa ner olivoljan så att det blir en slät sås.

3. Plocka köttet av kycklingen och skär i munsbitar.

4. Rosta brödskivorna. Dela vitlöksklyftan och gnid in det rostade brödet.

5. Lägg upp salladen på tallrikar. Lägg kyckling ovanpå och strö över brödtärningar.

6. Ringla över dressing och hyvla parmesanflagor över.

✓ Avokadosallad

För 4 personer

Du behöver:

2 st mogna avokado

4 port sallad (2 sorter)

400 gram squash (1 gul)

16 st soltorkade tomater i olja (avrunna)

40 gram rostade pinjenötter

Dressing:

3 msk olja från tomaterna

0.5 klyfta vitlök

2 msk vinäger

salt & peppar

Gör så här:

1. Blanda salladen med dressingen.

2 .Skala avokadon och skär den i tunna skivor. Skär squashen i skivor.

3.Lägg upp sallad, avokado och squash. Strö över strimlade tomater och pinjenötter.

✓ Bulgursallad med cashew och feta

 För 4 personer

Du behöver:

Bulgur

1 citron

1/2 chilifrukt

1–2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1/2 msk honung

1 dl cashewnötter

1 paket fetaost (150 gram)

1 ask körsbärs-tomater

1 ask rucola

Romanblad

Gör så här:

1. Koka bulgur enligt anvisningen på paketet och tillsätt 1 tsk gurkmeja, 1 msk buljong och 2 lagerblad till vattnet.

2. Blanda pressad citron, hackad chili, pressad vitlök, olivolja och honung.

3. Blanda i den kokta bulguren.

4. Rosta nötter i torr panna. Halvera tomaterna.

5. Riv de stora romanbladen och spar de små till garnering.

6. Blanda ihop allt med rucola och smulad fetaost.

7. Salta och peppra.

✓ Potatis- och bönsallad

För 4 personer

Du behöver:

1 kg potatis (fast)

1 burk cannellinibönor, 400 g

1 burk borlottibönor, 400 g

Ca 1 dl olivolja extra vergine

4 vitlöksklyftor

1 knippe bladpersilja

1 rödlök

1 ask cocktailtomater

1,5 dl urkärnade

svarta noccioleoliver

3–4 msk vit balsamico- vinäger

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Häll av bönorna och marinera dem i olivolja, finhackad vitlök och persilja.

2. Skiva rödlöken och dela tomaterna.

3. Dela potatisen i lagom stora bitar.

4. Blanda samman alla ingredienserna, utom tomaterna som används till garnering.

5. Salta och peppra.

✓ Asiatisk nudelsallad

Du behöver:

(4 portioner)

300 g cellofannudlar eller glasnudlar av mungbönor

200 g köttfärs

2 tsk kinesiskt femkryddorspulver

5 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, skalade

och rivna

2 rågade tsk riven färsk ingefära

100 g skalade räkor

3 tsk socker

1 knippa salladslök, tunt skivad

3 msk färsk limesaft

1 msk asiatisk fisksås

2 färska röda chili, urkärnade och tunt skivade

1 näve färsk koriander, hackad

1 näve färsk mynta, hackad

2 nävar rostade jordnötter

havssalt och nymald svartpeppar

Så här gör du:

1. Blötlägg nudlarna i en skål med varmt vatten. Häll av vattnet när de är mjuka och lägg sedan tillbaka dem i skålen.

2. Hetta upp en wok och stek köttfärsen och femkryddorspulvret i olivoljan tills köttfärsen är brun, tillsätt sedan vitlök, ingefära, räkor och socker och woka i ytterligare 4 minuter. Ta woken från värmen och rör ihop wokblandningen med nudlarna.

 3. Tillsätt salladslöken, limesaften, fisksåsen, chilin, koriandern, myntan och jordnötterna.

4. Rör om noga och smaka av kryddningen – den ska smaka ganska starkt av limesaften. Strö över lite extra örtblad om du vill och servera salladen kall.

Jonas Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept