Baka ljuvliga wienerbröd
Foto: Thinstock
Baka ljuvliga wienerbröd

Wienerbrödets dag – fira med hembakade wienerbröd

3,6 (28 röster)

Fraset i första tuggan sötman som sprider sig och så den lätta smörsmaken – få bakverk slår ett nybakat wienerbröd. I dag firar vi wienerbrödets dag med att baka ljuvligheterna så klart. Här är ett riktigt bra recept.

Det sägs att det var en österrikisk bagarlärlings misstag 1840 i Danmark som ligger bakom de populära wienerbröden. Lärlingen hade glömt att knåda in smöret i degen och försökte lösa det genom att kavla in det i flera lager. Till slut hade han vikt och kavlat så mycket att han hade 27 lager framför sig. Efter gräddning var en ny bulle född. Frasigare än andra bullar tack vare alla lager.

Wienerbröd kallas även danish i Danmark

I Danmark säger man, förutom wienerbröd, även danish eller danish pastry och i övriga Nordens säger vi wienerbröd. I norra Tyskland kallas wienerbröden Kopenhagener och i  övriga Tyskland kallas de Plunder. Men inte ens i Wien kan du beställa ett wienerbröd – där får du be om ett ”Kopenhagener Gebäck”.

En portion räcker till 32 wienerbröd.

Wienerbröd

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2.5 dl mjölk, kall
  • 2 ägg
  • 1 l vetemjöl, 600 g
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 500 g smör, rumsvarmt
  • Fyllning

  • 2 dl mjölk
  • 5 msk marsanpulver
  • 1.5 dl hallonsylt
  • Garnering

  • 2 dl florsocker
  • vatten

Gör så här

Av: Nina Kindbro

Laddar ...

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK