Vem har önskat sig detta, Coop?

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Julskinka med vatten och glutamat

Allt verkar bli bättre.

Datorer, mobiler och handväskor.

Det är bara maten som blir sämre.

Julskinkan är inget undantag.

Inte bara skinka.
Inte bara skinka.

Jag tänkte faktiskt försöka byta spår här ett tag. Kanske försöka hitta enbart goda exempel på bra mat, fiffiga utvecklingar och glada nyheter.

Men så läste jag Marie Söderqvists kolumn i den lite mindre kvällstidningen.

Hon skriver om hur kvaliteten på varor ökar ju mer vi köper, att ökad konsumtion leder till utveckling.

Och det stämmer säkert. Om vi inte pratar om mat, förstås.

För mat köper vi hela tiden och på det området går utvecklingen kräftgång ju mer vi köper.

Knappt har jag läst färdigt om hur våra köp driver utvecklingen framåt så åker jag ner till en Coop-butik nära mig.

I kyldisken ligger redan julskinkor framme.

Av arbetsskada och ren nyfikenhet börjar jag granska skinkorna.

Jag tycker själv att det är lite knäppt för en julskinka är ju en julskinka är en julskinka ... Eller hur?

Men Coops färdigkokta julskinkor har en lustigt lång innehållsförteckning.

Okej, socker och salt. Det ingår i sockersaltad skinka som är vad vi kallar julskinka. Konserveringsmedel. Det är okej.

Men sedan ... stabiliseringsmedel ... tre olika. De finns där för att binda mer vatten än vad själva saltningen klarar av.

Mer vatten, mindre smak.

Så varför blir jag häpen när jag läser att skinkan också innehåller smakförstärkaren glutamat?

Kalla mig gärna blåögd, men jag hade faktiskt trott att julskinkan var en fredad zon för alla fåniga påhitt och äckliga hopkok livsmedelsbranschen kunde komma på.

Men inte ens julskinkan, denna helt okomplicerade men goda och nödvändiga julbordshöjdare, undgår de onödiga tillsatserna.

I vems intresse späds skinksmaken ut med extra mycket vatten för att sedan ersättas med glutamat?

Aldrig har jag fått ett mejl från någon som önskat sig detta.

Har ni, Coop?

Kan man få ta del av de mejlen, breven eller telefonsamtalen?

Publicerad:

LÄS VIDARE