Helnyttigt – men bara halvgott

MAT & DRYCK

Vi testar fullkornspasta

Lite mörkare, något grövre och mycket nyttigare. Det är så vi föreställer oss att fullkornspastan ska vara.

Men hur smakar den egentligen? Inte så värst bra tyckte Mat?&? Vins testpatrull som provade sju olika sorter.

Penne fullkorn Kungsörnen

Pris: 14,90 kr/600 g (24,80 kr/kg)

Omdöme: Gulare färg och bra konsistens, ser ut som vanlig pasta.

”Är det verkligen fullkorn” undrar någon.

Snygga, nättare och bra smak.

Penne rigate fullkorn (ICA-handlarnas)

Pris: 9,90 kr/500 g (19,80 kr/kg)

Omdöme: Bra spänst, men lite plastig med kladdig yta. Knappast durumvete i menar en deltagare.

Känns lite budget. En testare ville sätta 4 plus.

Penne integrali (Zeta)

Pris: 9,90 kr/500 g (19,80 kr/kg)

Omdöme: Ser bättre ut, mörkare färg. Smakar mycket fullkorn men en tycker att det smakar gröt.

”Superrisiga, de skulle jag aldrig köpa” sa en testare som ville ge minus.

Fusilli fullkorn (Saltå kvarn Järna)

Pris: 10,90 kr/500 g (21,80 kr/kg)

Omdöme: Deltagarna är oeniga. Matiga och mysiga att tugga menar en, medan en annan menar att de är tråkiga och smaken obefintlig.

Smakar inte fullkorn men har fullkorns­konsistens.

Fusilli integrali (Coop)

Pris: 12,90 kr/500 g (25,80 kr/kg)

Omdöme: Panelen är oeniga igen. ”Nej, usch” säger en som tycker att de är sladdriga och har plastig eftersmak.

Smakar mycket fullkorn men på ett sofistikerat sätt tycker en deltagare.

Fullkornspasta fusilli (Viktväktarna)

Pris: 13,90 kr/500 g (27,80 kr/kg)

Omdöme: ”Det är så här döden smakar” säger en deltagare. Mjöliga med äcklig smak.

Trillar sönder och är slibbiga.

Elin Gunnarsson