Köksprylar: 7 tips alla borde ha hemma

Kockens tips för alla hemmakockar

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Foto: Professional Secrets

Kommersiell text (läs mer här)

Matlagning är mer populärt än någonsin och intresset för nya, spännande rätter är stort. Men nya utmaningar i köket kräver rätt utrustning.

Här är kockens 7 bästa tips på vad du måste ha hemma för att lyckas i köket under årets alla härliga mathögtider.

Foto: Privat
Clas Rosenlund, kock på Coco & Carmen i Stockholm.

Vi svenskar älskar att fira högtider genom att äta gott, men vi gillar också att lyxa till middagen lite extra en vanlig fredagskväll. Den begränsade möjligheten att besöka restauranger under coronapandemin har ökat intresset för matlagning och spännande kokböcker står högt på våra önskelistor.

Men för att verkligen lyckas i köket behöver du de där smarta prylarna som gör riktiga underverk med din matlagning. Clas Rosenlund är erfaren kock på restaurangen Coco & Carmen i Stockholm och här ger han sina 7 bästa tips för att ta middagen där hemma till nästa nivå, både till vardag och fest.

1. En vass kockkniv

Foto: Global

– En riktigt vass och bra kockkniv funkar till det mesta och gör större skillnad än många tror. Det blir lyxigare att göra småsaker som att hacka lök, samtidigt som du utan problem kan skära en hel fisk, eller en hel köttbit. Kör på ca 20 - 21 cm. Sedan finns det så klart många olika varianter och märken, så välj en med skönt handtag och en bra tyngd som passar dig, så länge den är vass och håller hög kvalitet kommer du riktigt långt.

Laddar ...

2. En större skärbräda

Foto: Ronneby Bruk

– Skärbrädor har de flesta, men med en lite större variant ökar möjligheterna i köket. Du kan köpa en hel fisk eller en större köttbit och hantera allt direkt på skärbrädan utan att behöva dela upp den fina biten. Billigare skärbrädor är i regel sämre, så köp en bra och rejäl skärbräda, gärna i limmat trä, så håller den länge.

Laddar ...

3. En hålslev

Foto: Heirol

– Kanske inte något man tänker gör skillnad, men hålsleven är perfekt när du vill lyfta upp något ur kastrullen utan att vattnet följer med. När du gör pocherade ägg, friterar, eller vill lyfta upp till exempel bönor eller pasta utan att behöva ner med fingrarna i det varma vattnet. Hemma använder jag min hålslev i princip varje dag.

Laddar ...

4. En stor stekpanna

Foto: Scanpan

– Precis som med skärbrädan är en stor stekpanna otroligt värdefull. Om du köpt en roligare filé av fisk, kanske röding eller gös, så är en stor stekpanna att föredra så att du kan steka den hel. Samma sak med fläskkarré eller liknande. En stor stekpanna är också väldigt praktiskt i vardagen, jag använder min hela tiden, till exempel när jag gör blodpudding till barnen för då kan jag steka fem bitar på samma gång. Så kör på en stekpanna på mellan 28–30 cm, det är en riktigt bra investering.

Laddar ...

5. Kannmixer

Foto: Blendtec

– Kannmixer eller stavmixer, de är bra båda två och kan användas på olika sätt. Personligen tycker jag en kannmixer är perfekt för att göra helt släta puréer, det kan vara svårt att få till annars. Så vill man steppa upp matlagningen och servera lyxigare uppläggningar är en kannmixer perfekt. Den kan du dessutom använda för smoothies och andra grejer, så det är en bra investering för både vardag och fest.

Laddar ...

6. Stektermometer

Foto: Professional Secrets

– Det är svårt att laga riktigt god mat utan en bra stektermometer och där bör du välja en smidig som är enkel att använda och som har smal, tunn nål, så att du inte förstör den fina köttbiten, fisken eller vad du nu tillagar, med fula hål. Men oavsett vilken du väljer vill jag verkligen slå ett slag för att investera i en lite bättre och dyrare stektermometer, det kommer göra stor skillnad i köket. Den kan du använda till all matlagning och även om du ska temperera choklad eller utföra andra lite mer avancerade moment.

Laddar ...

7. Många bunkar och skålar

Foto: Professional Secrets

– Du kan aldrig ha för många bunkar. Tvärtom, det saknas alltid en när man lagar mat. Speciellt om det man lagar har många moment, du ska göra sallad i en, sås i en, kanske blötlägga något annat, bunkarna tar alltid slut och du måste diska mitt i matlagningen. Bra bunkar i hög kvalitet i olika storlekar är en riktig räddare i köket.

Köp blandskålar i olika storlekar hos Cervera här. [Extern länk]

Har du något sista tips att dela med dig av?

– En ostronöppnare. Det är en riktig festhöjare om man vill lyxa till det ordentligt. Och en massa bra kökshanddukar som är enkla att tvätta. Det går alltid åt.

Köp ostronöppnare med hållare hos KitchenTime här. [Extern länk]

Tips!

Här hittar du praktiska kökshanddukar för alla kök.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE