Semla - Recept på en klassiker

5 (6 röster)

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

En semla är som ett bakverkens kinderägg, tre saker på en gång – en luftig vetebulle, fluffigt vispad grädde och en skönt len fyllning av mandel. Här är ett bra recept på den klassiska semlan.

Semla

Antal: 8 portioner Förberedelsetid: 2 timmar och 15 minuter Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser:

Vetebullar:

  • 100 g smör

  • 25 g jäst

  • 2,5 dl mjölk

  • 1 ägg

  • 1,5 dl strösocker

  • 2 krm salt

  • 0,5 tsk bakpulver

  • 1 tsk mald kardemumma

  • Cirka 8 dl vetemjöl

Till pensling:

  • 1 ägg

Fyllning:

Topping:

  • 3 dl grädde

  • Florsocker

Gör så här:

  1. Börja med bullarna. Smält smöret i en liten kastrull och häll på mjölken. Värm tills mjölken är fingervarm, inte över 37 grader.

  2. Smula sönder jästen eller häll i torrjästen i en stor bunke eller degbunke om du vill använda bak- eller hushållsmaskin.

  3. Häll lite av smörmjölken över jästen och blanda runt tills jästen är upplöst.

  4. Slå på resten av smörmjölken och tillsätt ägg, strösocker, salt, bakpulver och kardemumma. Se till att allt blandas ordentligt.

  5. Rör ihop och knåda i vetemjölet, men spara lite till utbakningen. Degen ska bli jämn och smidig och hålla ihop. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa en timme.

  6. Ta upp degen och dela den i 8 lika stora bitar, eller färre om du vill göra riktigt stora semlor. Forma varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem en aning. Lägg en handduk över och låt jäsa en timme.
    Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i ugn, 200 grader i cirka 10 minuter, eller tills bullarna har fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler.

  7. Medan bullarna svalnar, gör fyllningen. Riv mandelmassan i ett rivjärn och blanda i grädden. Rör tills det har blivit en jämn smet.

  8. Vispa grädden till ett ganska hårt skum.

  9. När bullarna har svalnat är det dags att montera semlorna. Skär av topparna på bullarna och gröp ur lite av innanmätet i bottendelarna. Fördela fyllningen i hålrummen. Klicka på den vispade grädden, eller använd en sprits så det ser proffsigt ut. Lägg på locket och sikta lite florsocker över.

Tips! Vill du göra en annorlunda semla? Kanske en chokladsemla? Blanda i 1 tesked kakao i grädden innan du vispar den. Och/eller tillsätt 2 matskedar kakao samtidigt som du blandar i vetemjölet i bulldegen.

ARTIKELN HANDLAR OM