Semla - Recept på en klassiker

Foto: Björn Lindahl
Dags för semla med extra fluffig grädde.
MAT & DRYCK

En semla är som ett bakverkens kinderägg, tre saker på en gång – en luftig vetebulle, fluffigt vispad grädde och en skönt len fyllning av mandel. Att semlan dessutom är lika lätt att göra som god att äta gör ju inte saken sämre.

Så gör du en klassisk Semla

Börja med bullarna. Smula sönder jäst i en stor bunke, eller degbunke om du vill använda bak- eller hushållsmaskin. Smält smöret i en liten kastrull och häll på mjölken. Värm tills mjölken är fingervarm, inte över 37 grader. Häll lite av smörmjölken över jästen och blanda runt tills jästen är upplöst. Slå på resten av smörmjölken och tillsätt ägg, strö- socker, salt, bakpulver och kardemumma. Se till att allt blandas ordentligt.

Rör och knåda i vetemjölet, men spara lite till utbakningen. Degen ska bli jämn och smidig och hålla ihop. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa en timme.

Ta upp degen och dela den i 12 lika stora bitar, eller färre om du vill göra riktigt stora semlor. Forma varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem en aning. Lägg en handduk över och låt jäsa en timme. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i ugn, 200 grader i cirka 10 minuter, eller tills bullarna har fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler.

Medan bullarna svalnar, gör fyllningen. Riv mandelmassan i ett rivjärn och blanda i grädden. Rör till det har blivit en jämn smet.

Vispa grädden (3 dl till toppingen) till ett ganska hårt skum.

När bullarna har svalnat är det dags att montera semlorna. Skär av topparna på bullarna och gröp ur lite av innanmä- tet i bottendelarna. Fördela fyllningen i hålrummen. Klicka på den vispade grädden, eller använd en sprits för vackert mönster. Lätta på locket och sikta lite florsocker över.

Tips! Vill du göra en annorlunda semla? Kanske en chokladsemla? Blanda i en tsk kakao i grädden innan du vispar den. Och/eller tillsätt 2 msk kakao samtidigt som du blandar i vetemjölet i bulldegen.

Ingredienser

Cirka 12 stycken

Vetebullar:

25 g jäst

100 g smör

2 ½ dl mjölk

1 ägg

1 ½ dl strösocker

2 krm salt

½ tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

Cirka 8 dl vetemjöl

Till pensling:

1 ägg

Fyllning:

200 g mandelmassa

3–4 msk grädde

Topping:

3 dl grädde

Florsocker

ARTIKELN HANDLAR OM