Focaccia med rosmarin och oliver

Foto: Lennart Weibull
Focaccia bakad med glutenfritt recept.
MAT & DRYCK

Focaccia till lunch, middag eller fest. Här bakat på kikärtor durra- och rismjöl. Pensla med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner oliver och lägg på några rosmarinkvistar. Buon appetito!

Focaccia med rosmarin och oliver

2 bröd

  • 1 förpackning kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

  • 5 1⁄2 dl ljummet vatten

  • 25g färsk jäst

  • 4 msk olivolja

  • 1 tsk honung

  • 2 dl durramjöl (100 g)

  • 4 dl rismjöl (200g)

  • 3 dl potatismjöl (225g)

  • 2 tsk xantangummi

  • 2 tsk salt

  • 3 msk olivolja att pensla med

  • 1 tsk flingsalt

  • 1 1⁄2dl svarta oliver rosmarinkvistar

Gör så här:

  1. Häll av spadet, skölj och låt kikärterna rinna av. Mixa kikärterna släta med vattnet. Tillsätt jästen och mixa kort så att jästen löses upp. Tillsätt olivolja och honung i ärtvattnet.

  2. Blanda durramjöl, rismjöl, potatismjöl, xantangummi och salt. Blanda ner ärtsmeten och vispa med elvisp cirka 2 minuter. Degen ska vara lös och kladdig.

  3. Fördela degen på två bakplåtspappersklädda plåtar, forma till två ovaler med slickepott (eller bred ut hela degen över en hel bakplåtspappersklädd plåt).

  4. Pensla med olivolja och strö över flingsalt. Tryck ner oliver och lägg på några rosmarinkvistar. Låt jäsa i 2 timmar utan att täcka över.

  5. Sätt ugnen på 250 grader. 6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills brödet har fin färg. Låt svalna på galler i cirka 10 minuter innan det skärs upp.

Recept ur boken ”Baka med bönor” av Lina Wallentinson och Lennart Weibull (foto) Bonnier fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM