Sveriges bästa ostar korade på Ostfestivalen
Hajen och Hallands hav fick silvermedalj på årets Ostfestival
Uppdaterad:
Recept
Hajen och Hallands hav knep varsin silvermedalj vid årets Ostfestival i Münchenbryggeriet i Stockholm. Totalt delades 24 medaljer ut, 22 brons och två silver. Guldmedaljerna uteblev helt denna gång.
För sjätte året i rad arrangerades Ostfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm som samlar gräddan av svensk ost. Runt 40 utställare från hela landet var på plats, stora som små.
Sammanlagt 136 ostar tävlade om både besökarnas och expertjuryns omdömen. Kraven i medaljtävlingen är mycket höga och i år var det ingen som tog hem guldmedaljen. För att få guld måste man ha 90 procent av den totala poängen.
Det blev ändå rekordmånga medaljer – inte mindre än 24 stycken varav 22 brons, 2 silver. Silvermedaljerna kammades hem av Kvibille Hallands Hav från Kvibille mejeri i kategorin Blåmögelost och Hajen från Orranäs gårdsmejeri i kategorin Övriga ostar.
”Ostfestivalens godaste ost 2019 – publikens val” röstades fram av besökarna på festivalen och Granbarksosten från Jürss Mejeri vann för första gången med sin uppvärmda kittost.
”Ostfestivalens svenska klassiker 2019 – Hushållsost” korade Vrigstad Hemost från Smålandsost. Till vinnare. Den småländska hemosten som blivit ett kulturarv från Småland med mjölk från gårdarna kring Vrigstad.
”Ostfestivalens mest innovativa ost 2019 – ICAs pris” gick till Yoghurtbollarna från Nablus Mejeri i Skåne. Yoghurtbollarna produceras på Skånsk mjölk ihop med ett familjerecept från staden Nablus i Palestina.
En jury på 77 personer bestående av framstående ostkännare, journalister, kockar, sommelierer, osthandlare, inköpare och diplomerade fromagerer blindprovade ostar i medaljtävlingens olika kategorier.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet
Årets kock: Bästa bilderna från finaldramat
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
”Det ska bli skönt att rå om sig själv igen”
Så vill matjättarna minska matsvinnet
Filip Poon: Så startar du en matkanal på Youtube
Bakad fårost med rostad tomat
20 min
Pavlova – efterrätten som alltid imponerar
1 h 15 min
Rostad blomkål – med dragonmajonnäs
40 min
Afternoon tea – bjud på macarons och snittar
15 min
Kombucha – recept på den trendiga drycken
Dumplings – så fixar du godbitarna själv
45 min
Macarons – så lyckas du med kakorna
2 h
Schnitzel – så lyckas du med fraset
25 min
Burritos – tortillas med god bönröra
30 min
Ost- och skinkpaj – tipset du kommer att älska
1 h
Mandelkubb – den populära klassikern
45 min
Ugnsrostade grönsaker – snabbt och enkelt
30 min
Palak paneer – den goda indiska vegorätten
2 h 30 min
Banankaka – söt, saftig och kryddig
45 min
Jordärtskockssoppa – perfekt till lunch eller förrätt
30 min
Parmesanchips – gott till soppan
15 min
Årets kock 2019: Allt du behöver veta
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet
Årets kock: Bästa bilderna från finaldramat
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
”Det ska bli skönt att rå om sig själv igen”
Så vill matjättarna minska matsvinnet
Filip Poon: Så startar du en matkanal på Youtube
Bakad fårost med rostad tomat
20 min
Pavlova – efterrätten som alltid imponerar
1 h 15 min
Rostad blomkål – med dragonmajonnäs
40 min
Afternoon tea – bjud på macarons och snittar
15 min
Kombucha – recept på den trendiga drycken
Dumplings – så fixar du godbitarna själv
45 min
Macarons – så lyckas du med kakorna
2 h
Schnitzel – så lyckas du med fraset
25 min
Burritos – tortillas med god bönröra
30 min
Ost- och skinkpaj – tipset du kommer att älska
1 h
Mandelkubb – den populära klassikern
45 min
Ugnsrostade grönsaker – snabbt och enkelt
30 min
Palak paneer – den goda indiska vegorätten
2 h 30 min
Banankaka – söt, saftig och kryddig
45 min
Jordärtskockssoppa – perfekt till lunch eller förrätt
30 min
Parmesanchips – gott till soppan
15 min