Brödernas bakiskäk: ’Extremt välgörande’

MAT & DRYCK

Kokboksförfattarnas bästa bakfyllekäk – tipsar om friterad varmkorv: ”Lättlagat och roligt”

1 av 3 | Foto: Bröderna Erik och Wiktor Halldén vill inspirera svenskarna att laga god mat dagen efter festen.

Bröderna Erik och Wiktor Halldén vill hjälpa svenskarna att må bättre dagen efter festen.

Men deras kokbok bjuder de på bakismat som får det att vattnas i munnen.

– Kropp och huvud mår bättre av maten i boken, säger bröderna.

Foto: Bröderna Halldén har släppt sin första kokbok: ”Det är ju en dag imorgon också”. Boken består av fem kapitel; brunch, smörgåsar, matigare, friterat och cocktails.

Bröderna Erik och Wiktor Halldén gör debut som kokboksförfattare med sin bakis-kokbok ”Det är ju en dag imorgon också” där de bjuder på recept anpassade dagen efter en tuff festnatt.

– Idén till den här boken uppkom i ett stormigt Helsingör där vi spenderade ett par timmar på en hamnkrog. Ett oförargligt och något berusat drömmande som till slut blev verklighet. Vi tycker att boken behövs för att förgylla även dagarna efter fest. Att laga bra  bakismat tillsammans med folk man tycker om väcker livsgnistan hos de flesta, berättar bröderna.

”Vi har utgått från oss själva”

Vad sägs om att njuta av lobster roll – serverade  i stekta korvbröd när man är liten sliten? Eller stromboli, en slags pizzarulle fylld med godsaker.

– Det har varit en lång, stökig men fantastiskt rolig process när vi gjort kokboken. Vissa rätter stod självklara redan på planeringsstadiet, andra hade vi aldrig hört talas om tidigare. Vi har ätit och druckit oss igenom otroliga mängder. Vi har utgått från oss själva i recepten och vad vi gärna äter dagen efter, säger de.

Men ger den här maten effekt? Mår man bättre om man är lite sliten och bakfull?

– Dels mår kropp och huvud bättre av maten i boken, men framförallt mår man bättre av att göra någonting trevligt av en annars ganska hopplös och tråkig situation. Det är ett slöseri att ligga kvar i sängen i timmar dagen efter.

Om ni tipsar läsarna om ett recept ur er bok, vilket är det?

– Corn dogs. Friterad varmkorv på pinne, är ungefär så bra det kan bli. Lättlagat, roligt och extremt välgörande.

Här under får du receptet.

Corn Dogs

”Corn dogs är ett måste vid ett besök till Coney Island. Betydligt mer lustfyllt än både karuseller och lyckohjul. Friterad varmkorv på pinne är en attraktion i sig”.

Det här behöver du:

4 st grillkorvar

1 dl majsmjöl

1 dl vetemjöl

grillpinnar

1 tsk socker

1 tsk bakpulver

1 msk senapspulver

1⁄2 tsk salt

1 ägg

1 dl mjölk

senap ketchup

1 l matolja

Så här gör du:

Blanda majsmjöl, vetemjöl, senapspulver, socker, bakpulver och salt i en skål.

Vispa i ett ägg och tillsätt mjölk.

Torka av korvarna med hushållspapper, detta hjälper smeten att fastna.

Dela korvarna på mitten. Stick en grillpinne i varje korv.

Hetta upp olja i en djup kastrull.

Häll smeten i ett högt glas och doppa korvarna tills de är täckta.

Sänk ner korvarna i oljan tills de fått en gyllene färg.

Servera med senap och ketchup.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept