Lyx till vardags med italienska klassikern

MAT & DRYCK

Få inspiration till veckans middag

Veckans matfynd består, av kyckling och ost – perfekt för att anrätta en italiensk klassiker: piccata.

För de som vill är det bara att krydda upp såsen än mer eller köra ris istället för pasta.

Nu är det inte långt kvar till påsk, och för att bryta av mot all den kommande äggen och sillen – satsa på en italiensk rätt. Men istället för klassikern piccata Milanese som traditionellt sett görs på kalv, använd kyckling.

Kyckling-piccata

4 personer

Det här behöver du:

Piccatorna

4 kycklingfiléer

2 ägg

ca 200 gram riven ost (gärna parmesan eller lagrad ost blandad med parmesan)

Vetemjöl

Salt

Peppar

Olja och smör att steka i

Tomatsås

1 burk krossade tomater (satsa på en kvalitativ produkt – annars blir såsen för smakls och vattnig)

1 klyfta vitlök

1 gul lök

1 hönsbuljongtärning

1 grönsaksbuljongtärning

0,5 tsk strösocker

1 lagerblad

1 krm torkad chilliflakes eller kajennpeppar

2 msk olivolja

Spagetti samt en trevlig sallad till.

Gör så här:

Börja med tomatsåsen.

1. Finhacka den gula löken samt vitlöken.

2. Fräs lök/vitlök i olivoljan i en kastrull

3. Häll i den krossade tomaten

4. Smula ner buljongtärningarna, lagerbladet samt sockret mal ner svartpeppar

5. Låt stå och småputtra medan du gör kycklingen.

6. Sätt på och börja koka spagetti

Kycklingen

1. Skär kycklingfiléerna på längden – så att det blir två tunna skivor (alltså totalt åtta stycken).

2. Torka av filéerna och krydda dem med salt och peppar.

3. Vispa upp ägg i en skål, osten i en annan och mjöl i en tredje.

4. Vänd kycklingen först i mjölet, sedan i ägg och slutligen i osten.

5. Hetta upp en stekpanna och ha i olja samt lite smör.

6. Stek filéerna en i taget på ganska hög värme. Stek 2-3 minuter per sida – eller tills de är gyllenbruna.

7. Stoppa in Piccatorna tills allt är klart i ugn satt på 200 grader.

8. Passera tomatsåsen med en stavmixer – smaka av om det behövs mer salt. Vill man ha mer sting i såsen använd cayennepeppar eller chiliflakes.

Servera Piccatorna med ris, tomatsås och gärna haricots verts.

Aftonbladet Mat&vin

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept