Somriga smaker segrade i årets pizza-SM

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vinnande pizza med sparris och lammsalsiccia.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinnande pizza med sparris och lammsalsiccia.

Sveriges bästa pizza knådas av Amir Bozaghian på restaurang Vezzo i Umeå.
Hans vinnande bidrag i årets pizza-SM ska påminna om somriga kvällar i trädgården.

En estate, italienska för sommar, är bakad på surdeg med mozarella, lammkorv, vindelrökt sidfläsk, sparris, ugnsbakad lök, ramslök, citronkräm och krasse.

– Sommar för mig är sparris, potatis och lammsalsiccia på grillen. Jag ville att den skulle smaka som när du sitter ute i trädgården och äter, men på en pizza i stället för en tallrik, säger en segerrusig Amir Bozaghian.

Ekologisk trend

Amir Bozaghian började baka pizza för fem år sedan när han öppnade restaurang Vezzo i Umeå. Han berättar att han visste att han vill servera pizza, men inte hur han skulle baka den.

– Jag hade inget annat val än att lära mig. Jag tänkte att jag skulle lista ut hur, och att jag skulle göra det bra. Sedan dess har pizzabranschen förändrats jättemycket. På den tiden var det oftast ganska dåliga råvaror och det fanns inte lika mycket kärlek till yrket som nu.

Den stora pizzatrenden just nu är surdegsbottnar och ekologiska råvaror.

– Hemligheten är att testa sig fram och våga misslyckas. Degen är viktigast, det är där du sätter din prägel, säger han.

Favoriten: Margherita

Amir Bozaghian älskar pizza så mycket att han alltid tar sig till den bästa pizzerian i varje land som han reser till.

– Jag vill testa pizzan och jag vill se hur de gör den. Jag tar mig alltid dit, även om jag måste ta mig långa sträckor. Den bästa pizzan som jag någonsin har ätit, förutom min egen som jag vann med i dag, är en margherita på restaurang Berbere i Milano för en månad sedan.

Vilken pizza tröttnar du aldrig på?

– En bra margherita. Den har rena, enkla smaker och en väldigt fin balans mellan sött och surt.

Årets pizza-SM hölls på matmässan GastroNord i Stockholm den 26 april. På andra plats kom Giorgio Paoli från Vallentuna och på tredje plats Oscar Laving från Norrköping

Foto: Jessica Gow/TT

Vinnarens tips till hemmabakaren

  • Låt pizzabaket ta tid och gör degen själv i stället för att köpa den färdig. Ge inte upp om du misslyckas första gången du försöker.

  • Att baka pizza är en social aktivitet som till största delen handlar om att umgås och att göra någonting tillsammans. Det kan egentligen aldrig bli fel, oavsett vad du lägger på pizzan.

  • Använd färska tomater från Sverige under säsong. Under resten av året är det bättre att satsa på tomater på burk av ett finare märke, gärna sorten San Marzano som växer i ett bördigt område nära vulkanen Vesuvius i Italien.

Källa: Amir Bozaghian, vinnare i årets pizza-SM

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN