En perfekt picknick

MAT & DRYCK

Tack till Nacka ridklubb i Velamsund för att vi fick låna er hage för fotograferingen.

En perfekt picknick

Bästa picknickminnet?

Lätt. Korv, ost, bröd och en apelsinläsk på ett vägräcke högt över Zell am See en sommar för tusen år sedan.

Det behöver inte vara så märkvärdigt på picknick. Går man bara 1?500 meter uppför en alp infinner sig aptiten utan gåslever och champagne.

Men för dig som inte är så pigg på klättring har vi plockat några mer arbetade recept ur boken ”Äta ute”.

Och sedan blir det full rulle på filten i en hästhage.

Hoppla!

Små sandwichar med krabb- eller kycklingsalla

4 personer

6 skivor formfranska

1 dl lättmajonnäs

1,5 dl gräddfil

1 tsk pesto

1–2 tsk färskpressad citron

1 selleristjälk

1 morot

1/2 gurka

3 kvistar dill

örtsalt, nymalen svart-peppar

200 g kokt krabbkött eller krabbsticks

4 sallatsblad

Garnering: Krasse

Gör så här:

Rosta brödskivorna och skär bort kanterna. Lägg brödskivorna bredvid varandra på arbetsbordet.

Rör ihop majonnäs och gräddfil och tillsätt pesto och citron. Ansa selleristjälken och hacka den fint.

Skala och hacka moroten. Skär gurkan i tunna skivor. Hacka dillvipporna fint. Blanda ned selleri, morot och dill i majonnäsröran. Smaka av med salt och peppar. Låt krabban rinna av och blanda ned den i majonnäsen.

Lägg 1 salladsblad på var och en av 2 brödskivor och lägg 1/4 av krabbsalladen på varje sallatsblad.

Täck med 2 brödskivor och lägg på resten av krabbsalladen. Fortsätt med gurkskivor och sallatsblad och avsluta med de 2 sista brödskivorna.

Packa in sandwicharna i plastfolie och lägg dem i en låda med lock. Vid servering, stick 4 tandpetare i varje sandwich och dela varje sandwich i 4 delar. Garnera med krasse och servera.

Svårighetsgrad: 3 av 5.

Tid: 40 minuter.

Pris: Cirka 50 kr.

Tonfiskröra med kapris och citron

4 personer

1 burk tonfisk i vatten (150 g avrunnen vikt)

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 citron

2 msk kapris

1 tsk olivolja

1 dl gräddfil

Salt

Nymalen vitpeppar

Gör så här:

Låt tonfisken rinna av. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken grovt.

Riv 1 tsk citronskal fint. Skär även några tunna strimlor citronskal till garnering. Pressa halva citronen. Låt kaprisen rinna av.

Fräs schalottenlök och vitlök i oljan tills den mjuknar och blir genomskinlig, men ej brynt.

Kör tonfisk, gräddfil, lök, vitlök, pressad citron och rivet citronskal i en mixer eller matberedare. Rör ned kaprisen.

Smaka av tonfiskröran med salt och peppar och lägg över den i en skål eller burk med lock. Garnera med det strimlade citronskalet och eventuellt lite mer kapris vid serveringen.

Servera som dip till råa grönsaker, till exempel stjälkselleri, morot och paprika, eller som fyllning i baguetter.

Svårighetsgrad: 3 av 5.

Tid: 30 minuter.

Pris: Cirka 35 kr.

Pitamackor med spenat- och fetasallad

8 mackor

Pitabröd:

2 dl fint rågmjöl

6 dl vetemjöl + mjöl

till utbakning

1 tsk salt

50 g jäst

3 dl ljummet

vatten (cirka 37 grader)

Sallad:

250 g späd bladspenat

2 rödlökar

2 röda paprikor

16 svarta oliver

150 g feta

Dressing:

3 msk olivolja

2 msk rödvinsvinäger

Salt

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

Blanda de båda mjölsorterna i en skål och strö över saltet. Smula jästen och strö den över mjölet.

Tillsätt vattnet och arbeta samman till en klibbig deg. Täck över och låt jäsa cirka 30 minuter till dubbel storlek.

Knåda degen cirka 10 minuter på lätt mjölat bakbord tills den inte längre klibbar. Täck över och låt degen jäsa ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 250 grader och klä

2 bakplåtar med bakplåtspapper.

Knåda degen, dela den i 8 bitar och kavla ut varje degbit till en rund platta, cirka 15 cm i diameter.

Lägg degplattorna på plåtarna, täck över med en handduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Grädda bröden tills de är gyllenbruna, 10–15 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.

Lägg pitabröden i en plastpåse.

Ansa spenaten. Skala och skiva rödlöken. Skär paprikorna i tunna strimlor. Kärna ur och hacka oliverna.

Smula fetan.

Blanda salladsingredienserna i en burk metd lock, som du kan ta med på picknicken.

Rör ihop olivolja, vinäger, salt och peppar och häll dressingen på en liten flaska eller liknande.

Blanda inte salladen med dressingen förrän strax innan serveringen. Vid serveringen, skär upp pitabröden till hälften och fyll med salladen.

Svårighetsgrad: 3 av 5.

Tid: 2 timmar 15 minuter.

Pris: Cirka 95 kr.

Oxfiléspett med paprikasalsa

4 personer

Spett:

4 salladslökar

16 cocktailtomater

600 g oxfilé

Salt

Nymalen svartpeppar

Örtolja:

1 vitlöksklyfta

1 kvist rosmarin

2 kvistar timjan

2 msk olivolja

Salsa:

2 röda paprikor

1 aubergine

Pressad vitlöksklyfta

1–2 msk färskpressad citron

1 msk olivolja

2 msk hackad persilja

Salt

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

Värm ugnens grill till 225 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg paprikorna och auberginen på plåten. Låt grönsakerna stå i ugnen 20–25 minuter, tills skalen får svarta fläckar.

Ta ut grönsakerna ur ugnen och täck dem med en fuktig kökshandduk, cirka 10 minuter. Skala och finhacka dem. Rör ned vitlöken och tillsätt citron, olivolja och persilja. Smaka av med salt och peppar.

Skala och skiva vitlöksklyftan. Hacka rosmarin- och timjanbladen. Blanda örterna och vitlöken med oljan och låt dra en kort stund.

Ansa salladslöken och skär varje salladslök i 4 bitar. Skär köttet i 1 x 4 cm stora bitar.

Varva oxfilé med tomater och salladslök på spetten. Pensla spetten med örtoljan och grilla dem högt upp i ugnen, 8–10 minuter. Pensla ytterligare en gång, vänd spetten och grilla 8 minuter. Krydda spetten med salt och peppar.

Vira in varje spett i folie innan du packar ned dem i utflyktskorgen. Servera spetten med salsan och gärna en fräsch sallad till.

Svårighetsgrad: 3 av 5.

Tid: 50 minuter.

Pris: Cirka 300 kr.

Mäktiga bärmuffins

12 muffins

3 dl fyra sädeslagmjöl

1 dl havregryn

2 tsk bakpulver

1 tsk rivet apelsinskal

1 nypa salt

40 g mjukt smör

2 ägg

1 dl lönnsirap

1/2 dl lättmjölk

250 g färska röda vinbär eller frysta blandade bär

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, apelsinskal och salt i en skål. Vispa samman smör, ägg och lönnsirap i en annan skål.

Rör ned mjölken lite i taget i äggblandningen. Rör sedan snabbt ihop ägg- och mjölblandningen så att ingredienserna bara nätt och jämnt blandas.

Rör ned bären i smeten. Fyll muffinsformar till drygt hälften med muffinssmet och ställ dem på en plåt.

Grädda muffinsen 20–25 minuter mitt i ugnen tills de pöst upp och blivit gyllenbruna. Ta ut muffinsen ur ugnen och låt stå 10 minuter. Flytta sedan över dem på ett galler och låt svalna.

Lägg muffinsen i en plastpåse eller en kakburk.

Svårighetsgrad: 3 av 5.

Tid: 60 minuter.

Pris: Cirka 65 kr.