Hon rasade i vikt med zumba

Av: 

Sara Milstead

Hälsosam mat

Instruktören: Det är ett lekfullt sätt att behålla sin motivation

NER FEM STORLEKAR Sommaren 2011 började Monica Thelander dansa zumba, och snart började kilona rasa. Sedan dess har hon gått ner fem storlekar – från 46 till 36. ”Det var ren och skär träningsglädje”, säger Monica om de första gångerna hon dansade. Nu tränar hon mer än någonsin – omkring tio pass i veckan – och inte bara dans.
NER FEM STORLEKAR Sommaren 2011 började Monica Thelander dansa zumba, och snart började kilona rasa. Sedan dess har hon gått ner fem storlekar – från 46 till 36. ”Det var ren och skär träningsglädje”, säger Monica om de första gångerna hon dansade. Nu tränar hon mer än någonsin – omkring tio pass i veckan – och inte bara dans.

Zatan, vad det zvänger!

Zumbarörelsen växer sig allt större.

Nu dansar hela Sverige till motionsformen som får oss att skaka rumpa.

Medryckande musik, discostämning, adrenalin. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att ha tråkigt på ett zumbapass. Därför är det kanske inte så konstigt att över hundratusen svenskar varje vecka söker sig till latinodansen i hopp om att komma i form. Men gör man det?

Annika Sjöö. Foto: ANDERS DEROS

– Absolut. Dans är en fantastisk träningsform som är bra för i synnerhet konditionen och koordinationen. Sedan kan man behöva komplettera med styrka för att få alla delar, säger träningsexperten Annika Sjöö.

– Och visst bränner det fett, fast det gör i och för sig annan träning också.

Främsta styrka: skratt

Ett väl genomfört pass bränner ungefär 400 till 600 kalorier. Men zumbans främsta styrka är kanske ändå skrattfaktorn.

– Förvånansvärt många förknippar motion med tvång, något som man bara måste göra. Zumba är en lekfull väg att behålla motivationen, säger Magdalena Bibik, zumbainstruktör i Stockholm.

Som på nattklubb

Den som helt vill komma ifrån ”gymkänslan” kan dessutom testa nattklubbsträning – zumba, aerobics och disco i ett. Danspartyt bjuder på allt utom alkohol. Maria Hall ordnar nattklubbsdans i Stockholm:

– Det är högre musik, mer disco och mer show. Jag brukar säga att det passar särskilt bra för nybörjare, eftersom man inte blir uttittad på samma sätt som på ett vanligt pass, säger hon.

Namn: Monica Thelander. Ålder: 53. Bor: Stockholm. Familj: Make samt barnen Johan, 32, Linda, 30, Fredrik, 28 och Emelie, 25. Yrke: Jobbar på tandläkarpraktik.

Monica, 53: ”Patienterna känner knappt igen mig”

Sommaren 2011 bestämde sig Monica Thelander.

Hon skulle viga semestern åt sig själv för en gång skull, inte åt barn eller vänner.

I dag är hon fem storlekar mindre.

Monica Thelander, som till vardags jobbar på en tandläkarpraktik, berättar att patienterna inte längre känner igen henne när de kommer på sina återbesök.

– De bara skriker rätt ut. Men gud, vad har du gjort? Du strålar ju!

Och de överdriver knappast. Om man jämför Monica Thelander i dag med bilderna från 2011 är det svårt att se att det är samma person.

Från 46 till 36

– Folk säger: ”Det måste vara din mamma, det kan inte vara du”.

Monica har alltid vägrat att väga sig, av princip. Men bilderna och kläderna talar sitt tydliga språk: hon har minskat fem storlekar, från 46 till 36. Bara genom att motionera.

– Det var zumban som fick i gång mig. Första gången tänkte jag: Men vad gör jag här? Jag kan ju inte dansa! Andra gången blev jag fast. Det var ren och skär träningsglädje, säger hon.

Tränar mer

Under semestern 2011 gick hon på två pass om dagen fyra dagar i veckan. När de fem veckorna hade passerat återgick hon till den pressade vardagen. Men med en stor skillnad: hon tänkte fortsätta satsa på sin träning.

– Jag har fyra barn och mitt liv har varit ockuperat av detta. Det och jobbet, kan man säga. Men jag tänkte: Varför ska jobbet få ta bort min lust att göra annat?

Sagt och gjort: Sedan förra året tränar Monica disciplinerat tio pass i veckan. Numera blir det dock inte bara zumba, utan även styrketräning och yoga.

– Det är viktigt att få en bra blandning, för kroppen, säger hon.

Vad har zumban gett dig?

– Massor! Jag är piggare, sover bättre. Jag blir lyckligare, helt enkelt, säger Monica.

DET HÄR ÄR ZUMBA

Vad? En blandning av latinamerikanska danser som salsa, samba, marengue, reggaeton, cumbia och flamenco. ­Varje låt har sin egen ­koreografi utformad av enkla ­danssteg.

Bra för? Zumba ökar kalori- och fettförbränningen och förbättrar kondition, rörlighet, smidighet och koordination.

Passar? Alla, både äldre och yngre som tycker om att röra på sig till musik.

Krävs utrustning? Vanliga träningsskor med bra dämpning.

Var kan man träna zumba? Finns på många ­gymanläggningar och danscentrum runt om i landet. Läs mer på www.zumbatwinz.se.

STEG FÖR STEG

 Latinodans låter avancerat, men zumba kräver inga danslektioner. Här visar instruktören Magdalena Bibik tre grundläggande ”moves” du behöver kunna:

Foto: MAGNUS SANDBERG

1. Beto shuffle. Det mest klassiska zumba­steget. Lyft armarna från sida till sida som om du ville lifta med någon.

2. Merengue march. Gå på stället med höft­rörelser och sträck armarna rakt ut.

3. Cumbia. Sätt ena foten först framför och ­sedan bakom den andra foten, som står stilla. Stolt hållning, höften bakåt.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsosam mat