Limemarinerade kräftstjärtar på liten smörgås

MAT & DRYCK

Det här är den sortens rätt som alla gillar. Även de som inte gillar kräftor!

2 burkar (à 400 g, nettovikt 170 g) kräftstjärtar i lake eller 1,5 kg oskalade kräftor

0,5 msk paprikapulver

1 tsk cayennepeppar

1 msk curry

5 msk sweet chilisås

3 limefrukter, skal och saft

3–4 vitlöksklyftor, pressade

3 dl rapsolja

Till servering och garnering:

6 brödskivor

Smör till pannan

1 ask (50 g) mangoldskott eller rucolasallad

Några strån gräslök

Gör så här:

1. Häll av kräftspadet, eller skala kräftorna om kräftor med skal används. Lägg kräftstjärtarna i en skål.

2. Blanda ner kryddorna, chili­såsen, skal och saft av lime samt den pressade vitlöken i oljan i en särskild skål. Vispa några kraftiga tag. Häll såsen över kräftstjärt­arna.

3. Låt stå kallt att marinera i minst 5 timmar.

4. Kantskär brödet. Stek sedan skivorna i smör eller rosta dem i brödrost.

5. Lägg en brödskiva på varje tallrik, sedan sallad och till sist de marinerade kräftstjärtarna. Garnera med gräslök och servera.

Dryckestips

Alla recepten:

Förrätt: