Måste man skala vindruvor?

Publicerad:
Uppdaterad:

Mat & Dryck

Tur att det finns "gröna" viner

Vindruvor är gott. Men de odlas sällan giftfritt.

Och frågan är om det räcker med att skölja druvorna innan man äter dem?

Anna Hjalmarsson, redaktör Mat&Miljö.
Anna Hjalmarsson, redaktör Mat&Miljö.

Jag har alltid sköljt vindruvor ganska noga. Men för ett par år sedan började jag fundera över om det räcker för att bli av med gifterna.

Jag hade då en lärare som studerat vinodling i Latinamerika. Det var egentligen ekonomi som var hennes område, men sedan hon på nära håll sett hur odlingen gick till, så hade hon börjat skala vindruvor. När hon visste hur mycket gifter och olika bekämpningsmedel som används i traditionell vinodling kunde hon helt enkelt inte längre förmå sig att äta druvor med skal.

Allt fler eko-viner

Själv äter jag fortfarande druvorna med skalet kvar, det är alldeles för pilligt och kladdigt att skala. Och även om jag lyckas få bort gifterna från själva druvorna så finns de ju ändå kvar i naturen. Det känns tyvärr allt mer tveksamt att äta druvor, och ekologiska lyckas jag nästan aldrig hitta i fruktdisken.

Däremot har det glädjande nog blivit allt lättare att hitta ekologiska viner. Numera finns både röda och vita viner, såväl i box som i flaska. I år finns till och med ekologisk glögg.

Vi har bett vinexperten Ulrika Karlsson plocka ut några ekologiska favoritviner. Välj ett "grönt" vin nästa gång, här finns några som är minst lika bra som de vanliga.

Under tiden fortsätter jag att leta efter ekologiska vindruvor i butiken. För det känns fortfarande inte särskilt kul att skala druvorna...

Publicerad: