”Gillar Roodeberg på box just nu”

MAT & DRYCK

Aftonbladets vinexpert Ulrika Karlsson chattade med läsarna

Ulrika Karlsson säger: Hej igen, jag är på plats!

Alexandra säger: Jag har en flaska Dom Perignon 1992. Hur länge kan jag spara den?

Ulrika Karlsson säger: Den är god nu men går att spara fem-tio år framöver.

Erik säger: Jag tycker att det är så svårt att hitta rätt vin till skaldjur. Vad rekommenderar du till exempel till krabba?

Ulrika Karlsson säger: Till krabba dricker jag gärna pinot gris från franska Alsace. Förslagsvis Pierre Sparr Pinot Gris Réserve för 129 kr.

Patick säger: Vi ska ha en mysig kväll Ida och jag. Tips på ett rödvin vi kan smutta på?

Ulrika Karlsson säger: Varför inte ett fylligare rött med tydlig druvsötma - köp Cline Zinfandel från Kalifornien. Nr 22283, 89 kr

Ulrika säger: Hej. Ska bjuda på smått och gott med mycket vitlök, har du något passande vin till det. Tack.

Ulrika Karlsson säger: Ett medelfylligt rött skulle jag kunna tänka mig - såvida det inte är fisk och skaldjur som står på menyn. Prova med Beringers Founders Estate Pinot Noir. Priset är 105 kr. På den vita sidan bjuder ni Tahbilk Marsanne från Australien, 92 kr.

ninni säger: Jag undrar en sak: man hör ofta att starka maträtter ska ha svaga viner, men jag tycker tvärtom. Jag vill ha starka viner till starka maträtter. Finns det ett rätt och ett fel?

Ulrika Karlsson säger: När du säger starka viner - vad menar du då? Hög alkoholhalt eller starkviner?

ninni säger: Jag menar smakrika!

Ulrika Karlsson säger: Det beror på. Kryddiga och heta maträtter förstärker alkoholen i vinet och förtar mycket av dryckens smak. Jag brukar undvika alltför sträva viner och istället välja ett medelfylligt vin utan alltför riklig koncentration. Givetvis är det en smaksak.

Peter H säger: Hej Ulrika, jag har ett dessertvin i från år 2000 som det är aningen fällning i. Går det forfarande att dricka? Det är ett Chateau de Ceron. Tack annars för jättemånga bra vintips.

Ulrika Karlsson säger: Javisst går det att dricka - utan problem. Du kan försöka "sila" bort partiklarna - mest för att de är mindre angenäma att få i munnen.

Alexandra säger: Vad kan du rekommendera för mat till vinet: MUSELLA VALPOLICELLA SUPERIORE??

Ulrika Karlsson säger: Det vinet gillar jag skarpt. Själv brukar jag servera någon form av vilt - med andra ord smakrikt kött med smakrika tillbehör. Även hårdostar funkar utmärkt. Vinet gynnas av att hällas på karaff innan servering för att på så sätt syresätta drycken och förhöja smakupplevelsen.

säger: Hej ! Något bra tips på hur man lär sig gilla rödvin? Mvh. U

Ulrika Karlsson säger: Jag skulle rekommendera ett rött, mjukare vin utan alltför tät koncentration. Pinot Noir från Kalifornien är en gissning från min sida. Typ från Fetzer eller Beringer. Lättdruckna utan att vara "burdusa" i karaktären.

Raft säger: Hejsan. Jag har en flaska Pio Cesare, Barolo år 2000 liggande som jag tänkte korka upp nästa månad. Nu undrar jag vad du föreslår för tilltugg till detta vin. Något eller några lättare tilltugg är jag ute efter då möjligheten att laga mat kommer vid tillfället att vara begränsat.

Ulrika Karlsson säger: Servera italienska charkuterier och några hårdostar såsom parmesan och pecorino. Gärna med någon smakrik paté och ett gott surdegsbröd. Med andra ord småplock av god kvalitet.

ninni säger: Vad är ett strävt vin? Är shiraz ett strävt vin?

Ulrika Karlsson säger: Strävheten är garvsyran i vinet - med andra ord en känsla du får i munnen. Som att tugga på druvstjälken - det drar ihop sig i munnen helt enkelt och det känns alldeles strävt. Vissa shirazviner kan vara sträva - andra inte.

tom säger: Tack för bra chatt. Bra kraftigt rödvin?

Ulrika Karlsson säger: Prova med La Gascogne par Alain Brumont - nr 12894, 79 kr.

cilla säger: Kan du rekommendera ett något billigare amaronevin? de är ju så dyra annars.

Ulrika Karlsson säger: Amaronevin görs av torkade druvor vilket minskar kvantiten betydligt. Detta gör att de "springer" iväg i pris. Jag rekommenderar Corte Giara Amarone, 42316, 199 kr

säger: Jag tänkte ordna en liten vinprovning hemma - men hur börjar man? Hur många viner är lagom att ha med? Täbkte köra bara röda, max 100 kr flaskan. kan du ge några tips?

Ulrika Karlsson säger: Tre till fyra viner är lagom att prova. Varje deltagare behöver ett glas till varje vin. Gärna en vit duk på bordet, något att anteckna på samt vatten och lite vitt bröd om du så önskar. Prova olika druvor första gången. Exempelvis: Alamos Malbec (6670, 89 kr), Lindemans Bin 50 Shiraz (6374, 72 kr), Beyerskloof Pinotage(12936, 79 kr) samt Woodbridge Zinfandel (26507, 81 kr). Lycka till!

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

sassa säger: Bästa röda lådvinet just nu?

Ulrika Karlsson säger: Gillar Roodeberg på box just nu - riktigt trevligt!

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Ulrika Karlsson!

Ulrika Karlsson säger: Ha en trevlig vinhelg! /Ulrika