Rödvinssås till påsklammet

4,7 (7 röster)

Så gör du den bästa rödvinssåsen – mustig och god

avClara Öhrn

Foto: Thinkstock
Rödvinssås – bästa receptet på klassisk sås

Rödvinssås till lammstek och potatisgratäng blir en given succé till påsken. Här har vi bästa receptet på den klassiska såsen.

Rödvinssås

Portioner: ca 3 dl sås Förberedelsetid: 0 Tillagningstid: 45 min

Ingredienser:

  • 1 schalottenlök

  • 1 skivad morot

  • 2 msk smör

  • 1 msk tomatpure

  • 3 msk råsocker

  • 3/4 dl balsamvinäger

  • 5 dl rött vin

  • 3 msk koncentrerad kalvfond

  • 1 1/2 tsk soja

  • 4 1/2 dl vatten

  • 1–2 tsk majsstärkelse

  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Stek schalottenlök och morot i smör utan att det tar färg i några minuter.

  2. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa i ytterligare en minut.

  3. Strö över socker och balsamvinäger och låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.

  4. Häll på vinet och låt koka utan lock tills en tredjedel av vätskan återstår.

  5. Tillsätt fond, vatten och soja och låt koka utan lock tills hälften av såsen återstår.

  6. Sila såsen.

  7. Red såsen med majsstärkelse utblandat i vatten till önskad konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Såser

Påskmat

Påsken