Hallon- och lakritspannacotta

Foto: Ulrika Pousette
Hallon- och lakritspannacotta

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Hallon- och lakritspannacotta – en riktig drömdessert som dessutom är snygg. Recept ur Baka utan ugn av Camilla Hamid, My kitchen stories.

Hallon- och lakritspannacotta

Antal: 4–6 portioner Tid: 40 minuter + 4 timmar i kylskåp

Ingredienser:

Lakritspannacotta:

  • 150 g turkisk peppar (godissorten)

  • 4 dl vispgrädde

  • 1 dl strösocker

  • 0,5 tsk agar agar-pulver

Hallonpannacotta:

  • 225 g frysta hallon

  • saften från 1 citron (ca 0,5 dl)

  • 1 dl strösocker

  • 5 dl vispgrädde

  • 0,5 tsk agar agar-pulver

Dekoration:

  • färska hallon

Gör så här:

  1. Mortla den turkiska pepparn grovt och blanda bitarna med grädden i en kastrull. Värm blandningen på låg värme tills lakritsbitarna har lösts upp. Rör om då och då. Tillsätt socker och agar agar-pulver och låt alltsammans koka under konstant omrörning i cirka 4 minuter.

  2. Häll lakritspannacottan i glas, och låt sedan glasen stå i kylskåpet tills pannacottan har stelnat, det tar cirka 2 timmar. Om du vill ha en diagonal lutning: luta glasen på ett sätt så att de står stabilt. (Jag använde mig av en rektangulär brödform, men testade först med vatten för att se om det fungerade.)

  3. Koka hallon och citronsaft på hög värme i en kastrull tills hallonen har lösts upp till ett mos. Passera moset genom en finmaskig sil ner i en ny kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna, och låt alltsammans koka under konstant omrörning i cirka 4 minuter.

  4. Häll blandningen i glasen (luta dem eventuellt åt andra hållet) och låt sedan glasen stå i kylskåpet tills alltsammans har stelnat, det tar cirka 2 timmar.

  5. Dekorera med färska hallon och servera.

ARTIKELN HANDLAR OM