Frukt i form på Mandelmanns vis – glutenfritt

Foto: Marie Mandelmann
Frukt i form – glutenfritt och gott.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Glutenfri äggkaka med frukt eller bär, allt efter vad säsongen erbjuder.

Frukt i form

Antal: 4 formar Tid: 45 minuter

Ingredienser:

  • 50 g sötmandel

  • 500 g färska aprikoser eller annan frukt eller bär

  • 2 tsk kanel + 3 msk strösocker

Fyllning:

  • 2 ägg

  • 2 äggulor

  • 2 ½ dl vispgrädde

  • 50 g sötmandel (eller 1 dl mandelmjöl)

  • ½ vaniljstång

  • ½ dl strösocker

Servering:

  • Färsk frukt

  • Lättvispad grädde eller vaniljglass

Gör så här:

  1. Grovhacka mandeln och strössla den i 4 smorda små ugnsformar som rymmer 2 dl. Ställ formarna på en plåt.

  2. Lägg i frukten och/eller bären, i bitar eller hela. Värm ugnen till 180 grader.

  3. Mal mandeln i en mandelkvarn eller mixa till mjöl i en matberedare.

  4. Blanda ägg, äggulor, grädde och mandelmjöl i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna. Vispa ihop till en jämn smet.

  5. Häll fyllningen i formarna ovanpå frukten/bären. Grädda formarna mitt i ugnen i 20–25 minuter.

  6. Blanda kanel och socker och strö över formarna efter halva gräddningstiden för att få en karamelliserad yta. Ta ut och låt svalna något.

  7. Garnera med frukt och servera med lättvispad grädde eller glass.

Ur boken Mandelmanns söta: Recept och baktankar från Djupadal (Bonnier Fakta). Recept: Gustav Mandelmann. Foto: Marie Mandelmann.

ARTIKELN HANDLAR OM